Приятелят на Путин дирижира концерта в деня на Бастилията

Руският диригент Валерий Гергиев ще дирижира френския оркестър по време на традиционния концерт на Марсово поле в чест на Деня на превземането на Бастилията, пише Le Nouvel Observateur.

Но френското издание счита, че Гергиев, бидейки близък приятел на Путин и глашатай на външната политика на Кремъл, не е най-добрият избор за концерта на 14 юли.

 На традиционния концерт на 14 юли на Марсово поле в Париж в чест на Деня на превземането на Бастилията френският оркестър ще се управлява от руския диригент Валерий Гергиев.

Специалистите го считат за близък приятел на Путин и един от най-добрите живи маестро.

Фактът, че той ще вземе участие в празничните мероприятия по случай Великата френска революция, която е символ на френската демокрация, е сериозен проблем, счита изданието.

 Валерий Гергиев не просто е близък приятел на президента на Русия, той е “заложил репутацията си в служба на режима, който в замяна го обсипа със слава и пари”, пише изданието.

Цитирайки Les Echos, Le Nouvel Observateur отбелязва, че Гергиев “често присъства на трибуната по време на военния парад на 9 май на Червения площад, на който в продължение на две години се представят вертолетите Ми-28 и свръхзвуковите стратегически бомбардировачи”.

Тази техника се представи като “много ефективна” и помогна на Башар Асад да “смачка” сирийската опозиция. Гергиев също е един от тези, които носеха олимпийския флаг по време на “много спорните” Олимпийски игри в Сочи.

Назначаването на Гергиев на поста главен диригент на Мюнхенския филхармоничен оркестър предизвика протести в Мюнхен, заради подкрепата на руския диригент на “хомофобския закон”, приет от Държавната дума на Русия.

Срещу концертите на Гергиев се обявиха и САЩ.

Както отбелязва френското издание, на всичкото отгоре Валерий Гергиев е “глашатай” на външната политика на Кремъл.

През 2008 г. след грузинско-осетинския конфликт, в който се намеси Русия, Гергиев даде концерт-реквием в Цхинвали.

Маестрото също публично подкрепи “анексията на Крим”, както и много руски артисти.

През май 2016 г. Гергиев направи “странен” концерт в Палмира след освобождаването на града от сирийската войска с подкрепата на руската авиация.

Външният министър на Великобритания Фил Хамънд нарече изпълнението “безвкусен опит да се отвлече вниманието от продължаващите страдания на милионите сирийци”.

Петя Иванова за News Front

Източник: http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20170711.OBS1955/un-sulfureux-chef-d-orchestre-russe-pour-diriger-l-orchestre-de-paris-le-14-juillet.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;