Официалните руски представители бяха по-внимателни в изказванията си, пише Даниeл Верне за Slate.fr .

“Те знаеха, че извън пределите на красите думи интересите на Русия и САЩ се разминават, че така наречената близост на екипа на Тръмп с Москва я по-скоро неблагоприятен фактор, а не предимство”, пише авторът.

Намесата на руските спецслужби в американските президентски избори стана една от първите теми, засегнати от двамата лидери в Хамбург, продължава журналистът.

Отчитайки американското обществено мнение, Тръмп намаше как да избегне, дори да не вярва в заключенията на собствените разузнавателни служби, се казва в статията.

Путин, което не е изненада, отрече всякаква намеса в президентската кампания в САЩ.

Руските източници твърдят, че Тръмп е приел опровержението на своя събеседник, а американските източници твърдят, че Тръмп е запазил своите подозрения, пише авторът.

“Чрез тази среща руският президент преследваше една цел – да потвърди статуса на Русия като световна държава наравно със САЩ.

Самият факт, че срещата се състоя, вече е успех, увеличаването на продължителността на преговорите (два часа и 15 минути, вместо планирания половин час), вече говори много.

Американският президент прие диалога с Москва сериозно, коментира Верне.

“От тези преговори не се очакваше нещо съществено. Двете страни отново потвърдиха в навечерието на G20 непримиримите си позиции по болшинството въпроси от дневния ред.

По време на срещата се подчерта добрата атмосфера, двамата държавни лидери обявиха за режима на прекратяване на огъня в югозападна Сирия, в района на Дераа, посочва журналистът.

Това е знак на добра воля от двете страни, защото бомбардировката на сирийската аавиобаза от американските ракети на 7 април след използването на газ срещу гражданското население от силите на Башар Асад внесе напрежение в отношенията”, пише авторът.

По повод Украйна, Путин и Тръмп се договориха, че САЩ ще внесат своя принос в изпълнението на Минските споразумения. По Северна Корея, която изпробва балистична ракета, която може да бъде снабдена с ядрена бойна глава за разстояние, което може да достигне територията на Аляска, всеки от президентите остана на своята позиция, се казва в статията.

“В края на краищата, разногласията, запазването и дори ожесточаването на санкциите срещу Русия не са важни, счита Верне. – Главното бе формулирано в официалния представител на Путин Дмитрий Песков:

”Този американо-руски диалог вероятно е жизнено необходим за целия свят, защото от него зависи решаването на маса конфликти и проблеми”.

Отдавна мина времето, когато на срещата на G20 през 2014 г. в австралийския Брисбейн руският президент спешно напусна мероприятието, оскърбен от бойкота от страна на своите колеги.

В Хамбург, в статуса си на специално поканен от Ангела Меркел, той отново в пълна сила придоби своето място на незаменим партньор в решаването на проблемите…”.

Петя Паликрушева за Nеws Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;