Русия и WikiLeaks се опитват да разгромят демокрацията на Запад.  WikiLeaks е по същество враждебно настроена към САЩ разузнавателна структура. Това заяви във вторник директорът на ЦРУ Майкъл Помпео по време на открито за обществото мероприятие, организирано в предградието на Вашингтон Тайсънс-Корнър, щата Вирджиниия, от американската НПО организация «Алианс на разузнаването и националната сигурност».

Според него, в числото на заплахите, с които се сблъсква на дадения етап неговото ведомство — това е дейността на «държавни и недържавни действащи лица, които се стремят да «ликвидират» демокрацията и върховенството на закона в целия свят».

«Това включва групи от рода на WikiLeaks — недържавна вражеска разузнавателна служба, която вербува шпиони, награждава хора, които крадат законни тайни и използват дадената информация, за да подронят западната демокрация. И това, разбира се, включва руското правителство, което отдавна е основна фигура в света, практикуваща «активни мерки». Това продължава с десетилетия», счита Пампео.

Според него, «твърде реална» е заплахата за намеса на «противниците»  по време на изборите в САЩ.

«Руснаците явно са се занимавали с това на изборите през 2016 г», твърди ръководителят на ведомството.

При това той изрази становище, че Москва е предприемала същите усилия и през 2012 г., в продължение на всички последни десетилетия, а даже » пред 1970-те годни».

«Те от време Оно се занимават с това», заяви Помпео.

«Пред нас стои задачата да се защитим от това. Не само от страна на руснаците. Видяхме китайската страна с множеството хакерски атаки в моята битност в състава на надзорния комитет към Палатата на представителите…, видяхме какво направиха иранците», каза шефът на ЦРУ.

Той има предвид своята предишна дейност в качеството му на конгресмен, влизащ в състава на специалния комитет по разузнаване.

Според версията на Помпео, «списъкът на тези, които искат смъртта на западната демокрация, е дълъг, а много от тях ползват инструменти…., подобни «активни мерки»….».

Както твърди Помпео, спецслужбите на САЩ трябва внимателно да следят Русия, но при това «да не реагират прекалено».

Разследването във връзка с подозренията по повод намесата на Русия по време на американските избори се води не само от сътрудниците на ФБР, но и от спецкомитетите по разузнаването към Сената и Палатата на представителите към Конгреса.

Освен това, в средата на май министерството на правосъдието на САЩ обяви за назначаването на бившия директор на ФБР Робърт Мюлер за спецпрокурор по още едно подобно разследване.

Москва многократно отхвърля изводите на Вашингтон за опити да повлияе върху президентските избори в САЩ.

Петя Иванова за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;