САЩ решиха да доставят зенитно-ракетни комплекси «Пейтриът» на Румъния и авиационни ракети «Хелфайър» на Холандия, съобщи правителствена агенция към американското министерството на отбраната, цитирана от ТАСС.
Според Пентагона договора с Букурещ възлиза на 3,9 милиарда долара, а с Амстердам — на 34 милиона долара.
На Румъния се предвижда да бъдат доставени 7 зенитно-ракетни комплекса «Пейтриът», включващи 56 ракети от една модификация и 168 — от друга.
Холандия купува още 70 ракети «Хелфайър» към вече поръчани 180.
Според министерството на отбраната, новият договор с Румъния ще укрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, тъй като ще увеличи сигурността на съюзник в НАТО, който е бил и продължава да е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа. Тази сделка ще отговори на нуждите на Румъния в сферата на самоотбраната, както и на целите на НАТО, без да промени равновесието на силите в района, подчерта Пентагонът.
Разрешение от Държавния департамент за осъществяване на продажбите, каквото се изисква по закон, е получено. Правителството е уведомило официално Конгреса и сега законодателите имат 30 дни да проучат новите контракти и евентуално да ги блокират/БТА

Тагове: ; ; ; ;