В град Триест в Италия днес започва 4-та ежегодна среща на високо равнище «ЕС — Западни Балкани» в рамките на Берлинската процес. Македония се оглавява от премиера Зоран Заев.

Целта е да се направят конкретни стъпки за инфраструктурното и икономическо свързване на региона, съобщи „Плюс Инфо“ от Македония.
Ще бъде подписан и т.н. „Договор за транспортна общност“, според който шестте страни от Западните Балкани, които все още не са членки на ЕС, ще получат около 1.3 милиарда евро, които трябва да бъдат изразходвани за изграждане на пътища, улици, мостове, което трябва да подобри инфраструктурата в региона .

„В този случай, страната я очакват добри новини“, посочи посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар, отговаряйки на журналистически въпрос за 200-те милиона евро, които ЕС ще предостави на седем проекта в региона.

Срещата е доказателство за нарастващия интерес на ЕС за евроинтеграционните процеси в региона, по-рано това се доказа и от посещенията на високопоставени представители на ЕС и срещата на балканските лидери в Брюксел.

Тагове: ; ; ;