Партията на Никола Груевски (опозиционната ВМРО-ДПМНЕ)  застана в защита на външния министър на Сърбия Ивица Дачич, който се извини на Гърция за признаването на Македония под нейното конституционно име и препоръча на правителството на Зоран Заев да не се занимава със сръбските извинения, а с «изявленията на българските висши функционери за Македония и македонската идентичност».

Съобщението е от ръководството на партията, публикувано на сайта й.

Там четем още че, «Македония няма полза от съжалението изразено от външния министър Никола Димитров по повод думите на Ивица Дачич в Атина за грешката на Сърбия с признаването на Македония.»

ВМРО-ДПМНЕ счита, че «външната политика на правителството на Заев е катастрофална и подронва авторитета и достойнството на Македония със своята повратливост».

Според ВМРО-ДПМНЕ, «докато Димитров реагира на изявлението на Дачич, всеки ден сме свидетели на многобройни изявления на български функционери срещу езика, идентичността и културата на Македония.

В България се празнува подписването на договора за приятелство, с който се слага край на македонизма, потвърждава се че Илинденското въстание е българско и се смята, че децата ще учат най-после правилната история, след като Заев изтрие книгите.»

Тагове: ; ; ; ; ;