Външният министър на Русия Сергей Лавров спаси австрийското председателство на ОССЕ и предотврати разкола в самата организация. Така австрийската информационна агенция APA  коментира резултатите от неформалната среща на главите на МВнР на страните от ОССЕ в Мауербах, в която взе участие главата на руското външнополитическо ведомство.

«Безпрецедентна криза с комплектуването на щата, серийни отмени на визитите на висши политици. Министърът на външните работи на Австрия Себестиян Курц трудно скриваше своето напрежение преди неформалната министерска среща на ОССЕ в Мауербах. А ако изведнъж заседанието завърши с катастрофа? В резултат на помощ на австрийския председател в ОССЕ пристигна единствената звезда на срещата — руснакът Сергей Лавров», отбелязва агенцията.

Агенцията добавя, че «преди заседанието само мързеливите не са критикували Курц, че под неговата егида ОССЕ за първи път в своята история е била лишена от високопоставени ръководители».

АРА отбелязва, че на неформалната среща е липсвал главата на МВнР на Германия Зигмар Габриел.

«Имаше слухове, че австрийският канцлер Кристиан Керн е въздействал върху своя германски колега-социалдемократ Зигмар Габриел да не пътува за Мауербах…. Отношенията между германския социалдемократически министър на външните работи и Курц са обтегнати, това се вижда от словесните публични атаки по време на срещата на главите на МВнР на ЕС, пише централната австрийска агенция. — Освен това миналата година по време на заседанието в Потсдам екс-главата на МВнР на Германия Щайнмайер събрал 40 министри, а при Курц пристигнали само 29. При това от крупните страни от ЕС бил само италианският министър, който се готвел за председателството през 2018 г».

«Резултат от срещата станало съгласуването на позицията по замяната на четири длъжности в ОССЕ. Курц специално благодарил за това на руския външен министър Сергей Лавров. А дипломатите от ОССЕ отбелязали, че Лавров е внесъл съществен принос в решението…И ако единството се запази преди утвърждаването на кандидатите, то това всъщност ще бъде гигантски успех на австрийското председателство на ОССЕ», завършва АРА.

АВСТРИЙСКИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Както заяви след срещата главата Себастиян Курц, Австрия е предложила да се назначи на поста генерален секретар бившият постоянен представител на Швейцария към ОССЕ Томас Гремингер, а също се договорил за назначаването на нови кандидатури в три от най-важните институции на организацията. При това окончателното решение и утвърждаването на кандидатурите трябва да бъде прието в близките дни, надява се министърът.

Според Курц, начело на Управлението Върховен комисар на ОССЕ по националните малцинства трябва да застане бившият генерален секретар на ОССЕ Ламберто Заниер, Бюрото на председателя на ОССЕ по свободата на СМИ — бившият френски генерален секретар по европейските въпроси и външната търговия Арлем Дезир, Бюрото по демократичните институции и правата на човека към ОССЕ — екс-министърът на външните работи на Исландия Ингибьорг Солрун Гисладотир.

За половин година австрийското председателство на ОССЕ за първи път едновременнно се сблъска с трудния въпрос по назначаването на ръководители на своите най-важни институции и за генерален секретар. Самият процес на назначаване на генерален секретар зависи от 57-те държави-участнички, които трябва да постигнат консенсусно решение.

В Мауербах завърши във вторник неформалната среща на 30 глави на МВнР на страните от ОССЕ. Основни теми на заседанието бяха пътищата за решаване на военни конфликти в региона, борбата с тероризма и мерките за преодоляване на миграционната криза. Русия бе представена на срещата от външния си министър Сергей Лавров.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;