Йоханес Хан — Комисар на ЕС за политиката на съседство и преговорите за разширяване — потвърди, че изграждането на Коридор № 8, който свързва Македония и България, ще бъде финансиран от ЕС, това съобщи македонската редакция на Deutsche Welle.
ЕС ще финансира строителството на жп линията на Коридор № 8, която ще свърже Черно и Адриатическо море и минава през Македония. Изграждането на ЖП линията, която македонските политици обявяват още от 90-те години на ХХ век, винаги се представя като приоритет, но до днес остава нереализирана.
В интервю в навечерието на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Триест, Хан обяви, че Съюзът ще предложи финансиране на шест транспортни проекта.

«Един от железопътните проекти е и известният Коридор № 8, който трябва да изгради връзка изток-запад от България през Македония и в крайна сметка до Албания», посочи европейският комисар. 

На срещата на високо равнище в Триест, който започва днес, Брюксел ще представи нов амбициозен план за Западните Балкани, който се фокусира върху два сегмента: инфраструктурата и хората.
В частта на инфраструктурата, ЕС планира да привлече международни финансови институции. Фокусът ще се постави на транспорта и енергетиката. Целта е да се създаде пазар от 20 милиона потребители, което ще допринесе за по-бързото развитие на региона, но и за неговото приближаване към ЕС.
На срещата в Триест Македония ще бъде представена от своя министър-предсадетел Зоран Заев, вицепремиерът Кочо Ангушев и министрите на външните работи и на транспорта Никола Димитров и Горан Сугарески.

Тагове: ; ; ; ; ;