Икономист: “Руските финанси са в много добро състояние”

След катастрофата с малоазийския лайнер в небето над Донбас, ЕС въведе икономически санкции срещу Русия.

За две години Русия потъна в рецесия, но от началото на тази година ситуацията се подобрява.

БВП отново показва ръст.

Според прогнози, през 2017 г. БВП ще бъде от 0.7 до 1.5 %. В интервю за немското списание Der Spiegel ирландският икономист Крис Уифер, който над 19 години работи в Русия, обяснява, защото Русия е преживяла двойния шок – санкциите и падането цените на нефта – значително по-добре, отколкото се е очаквало.

“През 2014 г. наистина битуваше мнението, че икономиката ще падне с 10 %, а на Русия ще й свършат парите. Но това не се случи, главната причина за това е в гъвкавия курс на рублата”, казва Уифер.

Централната банка на Русия – за разлика от другите страни-производители на нефт, които в момента имат големи проблеми – “не се занимаваше с изкуствена подкрепа на рублата, когато имаше занижаване на цените на нефта”.

Нещо повече, след събитията през 2014 г. “значително намаля импорта на скъпоструващи продукции извън граница, от това спечелиха руските компании. Сега руската икономика е много конкурентноспособна. Заплатите бяха намалени, данъците са достатъчно ниски, затова за много производители от Русия сега е по-изгодно, отколкото в Китай”, подчертава икономистът.

“В същото време  държавният бюджет остава стабилен – макар цените на нефта да паднаха.

Благодарение на това правителството е в състояние да финансира пенсиите и държавните разходи”.

Като цяло руските финанси се намират в много добро състояние, държавният дълг е значително по-малък, отколкото при болшинството западни страни…Резервите на Централната банка на Русия отново нараснаха от 350 до 400 млрд долара.

Това спря временното изтичане на капитали”….

Путин иска да влезе в историята като човек, който е оставил страната си в значително по-добро състояние от ситуацията, в която я получи.

Да, днес позициите на Русия в света укрепнаха, тя отново стои на масата на преговорите в глобалната политика. Икономиката стана по-благополучна от хаоса през 1990-те години.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;