Тръмп може да твърди, че е победил при срещата на САЩ с Русия, но Путин постигна повече

Тръмп най-накрая положи началото на това, което може да стане важно дипломатическо споразумение, на руско-американската среща в Хамбург, пише The Washington Post, според автора на статията Дейвид Игнатиус.

Като новичък Тръмп не се справи лошо със задачата, избягвайки тези грешки, които обикновено съпровождат гръмките преговори.

Важността на срещите между президентите се заключава не в нейните детайли, макар предложението за прекратяване на огъня в Сирия да може да доведе до спасяването на животи в драматичния конфликт и към създаването на нови “зони за сигурност”.

Най-главното тук  е “възстановяването на диалога между САЩ и Русия след дългия период, в който влошаването на отношенията достигна  опасната си точка”, твърди авторът.

За Тръмп срещата се ознаменува с изпълнението на спорното обещание да постигне подобряване на отношенията с Москва – Тръмп говореше за това от началото на предизборната си кампания през 2016 г.

Сега Тръмп може да претендира за “победа”, но главният бенефициент по-скоро е Путин, който се възползва от възможността да “излезе от студа” след периода на санкциите и дипломатическата изолация, която последва след налуването в Крим през 2014 г, се казва в статията.

Тръмп постигна споразумение за Сирия на относително невисока цена, твърди авторът. Санкциите срещу Русия остават в сила, руската дипломатическа собственост, конфискувана на 29 декември, не е върната на Русия.

В началото на срещата Тръмп повдигна дъпроса за руската намеса в изборите през 2016 г. Беше ли това неясно, достатъчно формално изявление или истински протест, не е ясно, пише Игнатиус. Путин отрече всякакаква намеса, но “на бившия шпионин не бива да се вярва по въпросите за тайните операции”, се казва в статията.

Понакога срещите на високо ниво могат да бъдат опасни, отбелязва авторът: западните политици понякога правят неразумни отстъпки пред автократичните лидери с трагични послествия, както това се случи в Мюнхен през 1938 г. и в Ялта през 1945 г.

Но Тръмп, при цялаа своя непопулярност, под огъня на критикака, явно не е допуснал групни грешки в Хамбург.

“Така се състоя срещата, която ни припомни за преимуществата на дипломацията”, завършва Игнатиус.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ;