Хамбург

Кметът на Хамбург Олаф Шолц не трябваше да се преструва пред камерите, че срещата на G20 ще премине като популярен фестивал. Това бе грешка, пише за Der Tagesspiegel журналист, станал свидетел на събитията в града от последната седмица.
Срам? Кадри като от война? Няма начин да се се каже, че нищо не се е случило, но и преувеличенията са излишни. Всъщност, всичко, което се изписа, се разигра в периметър от две улици и няколко нощни заведения, които са презряни сцени на насилие открай време.

Тези две улици обаче са достатъчно широки, за да се направят чудесни снимки в подкрепа на тезата за небивало насилие.

Театърът «Нойе Флора Хамбург» е вечно място за срещи на артисти, активисти и представителите на крайнолявата политическа, дори автономистка сцена.

Всички опити на местните власти да променят това завършиха с провал.

И до ден днешен в града има улици, по които хората минават в страх. Случилото се в Хамбург е нещо лошо и всяка жертва трябва да бъде компенсирана. Но да се говори чак за война?

Още на следващия ден служителите, поддържащи канализацията в града, разчистиха по-голямата част от счупените бутилки, хвърлените камъни, тлеещите барикади и купищата отпадъци.

При това с малко помощ.
Снимките от последната седмица напомнят на съботно-неделните вечери в Хамбург от 90-те години на миналия век — градът и жителите му вече са ставали свиделите на доста неприятни сцени.

Ескалация на насилие, разбити магазини, подпалени автомобили, следи от куршуми, маскирани лица и полицейски служители, които дебнат в напрежение. Така изглеждаха години наред вечерите в Хамбург. Разликата е, че тогава нямаше смартфони и селфита. И никой не говореше за война/Фокус

Тагове: ; ; ;