Според бившия президент на България Георги Първанов страната трябва да помогне на Македония да стане член на НАТО и на ЕС, което ще помогне за стабилизацията на страната и на региона. Според него е важно България да реши собствените си проблеми с югозападната съседка по отношение на общата история, пише Комсомольская правда.
„В момента обстановката е благоприятна. Тя може и да не се повтори в следващите 20 години. Затова трябва да се направи всичко възможно за подписването на договор за добросъседство. Скептик съм по отношение на това, че този договор ще реши всички проблеми, но той е в крайна сметка необходим, затова и трябва да го подкрепим. Няма да понижим напрежението, да решим проблемите с един договор. Необходими са години, десетилетия работа. Трябва ни обществен и политически консенсус, друга медийна среда. Това ще създаде множество контакти , диалог“, обясни Първанов.
Той подчерта, че основен проблем на България, който тя трябва да реши с Македония е общата история. Той призова министър-председателя Бойко Борисов да подходи внимателно към въпроса/Фокус

Тагове: ; ; ;