След G20 кметът на Хамбург Олаф Шолц участва в медиен маратон: пресконференции, интервюта, телевизионни изяви. И във всички тях темата за форума на водещите световни икономически сили бе засегната мимоходом. Бе акцентирано върху сериозните безредици и насилието, които белязаха събитията в Хамбург от последната седмица. Затова не е изненадващо, че първото запитване, на което германският социалдемократ трябваше да отговаря пред редакцията на вестник Hamburger Abendblatts, бе кратко и ясно: как е възможно всичко това да се случи?
«Разбира се, въпросът ме измъчва много. Знаехме, че срещата на високо равнище на Г-20 ще бъде голямо предизвикателство, особено по отношение на сигурността. Ето защо ние задействахме най-голямата полицейска операция в историята на Хамбург след Втората световна война. Имаше сили от цяла Германия, от всички провинции и дори от съседните страни. С оглед на това, че разполагахме с 20 хил. служители ние твърдо вярвахме, че можем да гарантираме сигурността. И все пак, ситуацията не бе овладяна, това е много депресиращо», призна кметът на северния германски град.
«Това са трудни моменти за града, и разбира се, и аз не се чувствам съвсем добре. Голямо предизвикателство е да овладеем ситуацията, така че градът да продължи да се развива добре и да гледа оптимистично към бъдещето», подчерта Шолц, признавайки, че «това със сигурност е най-трудният момент от моя мандат», Фокус.

Тагове: ; ; ; ;