Тежки щети за Хамбург, нула проблеми за Ангела Меркел

Градусът на напрежението в северния ханзейски град Хамбург остава висок и след закриването на двудневната среща на високо равнище на «групата на двайсетте». Равносметката изглежда простичка: репутацията на регионалния правителствен лидер Олаф Шолц (ГСДП) пострада силно — от редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) поискаха оставката му, а в медиите се появиха коментари за провала му да гарантира сигурността при провеждането на форума на Г-20, въпреки че лично отправи предупреждения, съгласно които градът не е подходящо място за провеждането на събитие от подобен мащаб. От друга страна обаче, канцлерът Ангела Меркел излезе от ситуацията без никакви политически щети, коментира изданието Der Spiegel.

«Срещата на върха може да бъде проведена», увери Меркел далеч назад във времето, когато бе избиран град, в който да бъдат поканени лидерите на водещите индустриални и развиващи се страни. Дори и на фона за изострящата се предизборна борба, изглежда, че събитията от предходната седмица в Хамбург няма да се превърнат в перфектната политическа буря за непоклатимия канцлер.

Но дали всичко наистина е наред? За Меркел, от стратегическа гледна точка, отговорът категорично е «да». Различните обществени възприятия са факт: евентуална бъдеща кандидатура на Шолц за канцлерския пост стана по-малко вероятна след събитията в Хамбург, докато Меркел може да продължи уверено напред и след кошмара на насилието в северния германски град.

От редакцията на изданието обаче услужливо припомнят политическата отговорност на канцлера за събитията, които съпровождаха срещата на Г-20.
Ангела Меркел бе тази, която настояваше форумът да бъде проведен в голям град. Хамбург, нейният роден град, бе инициатива и решение тъкмо на германския канцлер. Опасенията на органите за сигурност и доказателствата за силната автономна сцена в града очевидно не попречиха на Меркел да наложи мнението си, че градът е «перфектен домакин» за срещата. От редиците в Берлин все още не се чува самокритика за грешната й преценка. Със затворена уста по темата е и правителственият говорител Щефан Зайберт.

Аргументът, че само няколко големи градове в Германия от гледна точка на логистиката са в състояние да бъдат домакин на събитие от подобен мащаб, както и че Берлин и Мюнхен са елиминирани заради куп други аргументи, е разбираем.

Въпреки това последната среща на Г-20 бе напълно различна от предишните.

Има сериозни щети и пострадали — резултати, които едва ли някой е очаквал.

Остават редица отворени въпроси, но до момента по всичко личи, че никой в Германия не иска да ги свърже с управляващия канцлер, за да получи отговорите/Фокус

Тагове: ; ; ; ;