Опозиционната партия на Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство, съобщават македонските медии.
Бившият депутат от партията на Груевски, Александър Пандов, който в медиите близки до ВМРО-ДПМНЕ напоследък се налага като политически анализатор, твърди че «когато Никола Димитров отива в София, се чувства като у дома си».
В интервю пред «Телевизия Нова», Пандов заяви че «помни времето когато член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е бил бащата на сегашния външен министър, Димитър Димитров — бивш министър на културата».
Според Александър Пандов «Димитър Димитров е бил широко известен на обществото със своите пробългарски позиции и с тезата си, че македонската нация е част от българската нация», и на тази основа «няма как синът да защитава македонските национални интереси в преговорите с България.»
Пандов призовава македонските журналисти да намерят бащата на министъра на външните работи и да го интервюират върху етногенезиса на македонския народ.
Електронното издание «Република» припомня текст на Сашо Ордановски, сега един от най-отявлените критици на режима на Никола Груевски, от 2004 г., в който се говори за българофилството на министъра на културата, Димитър Димитров.
Според «Република» в коментар за работата на тогавашния министър на културата, Сашо Ордановски е написал, че «В главата на довчерашния професор по марксизъм Димитър Димитров, македонската нация винаги е била творение на кухнята на Тито в комунистическия Белград «.
Преди 13 г. Ордановски обвинява министър Димитров в назначение на некомпетентни кадри на ръководни постове в македонската култура, за които достатъчно условие е било «да бъдат българофили».
Обвинението на Ордановски, че бащата на министъра на външните работи е българофил, услужливо е препечатано в «Пулс 24» и «Курир»/Фокус

Тагове: ; ;