Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера даде да се разбере, че американските санкции срещу Русия ще останат в сила, докато бъдат решени конфликтите в Украйна и Сирия, предаде Франс прес.

    «Нищо няма да бъде направено (по въпроса), докато украинският и сирийският проблем не бъдат решени», написа Тръмп в Туитър, след като се завърна от четиридневно посещение в Европа, по време на което се срещна за първи път с руския си колега Владимир Путин. Той уточни, че не обсъдил с Путин въпроса за санкциите.
В петък след срещата между двамата президенти в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обаче загатна, че Тръмп е споменал пред Путин американския законопроект, предвиждащ нови антируски санкции, отбелязва Франс прес.
Няколко американски конгресмени републиканци — партията, като чийто кандидат Тръмп бе избран за президент на Съединените щати, го разкритикуваха днес, че не е бил достатъчно твърд към Путин по въпроса за предполагаемата руска намеса в изборите миналата година. Те поискаха Вашингтон да наложи нови санкции срещу Москва.
«Време е да продължим напред и да работим конструктивно с Русия», написа по-рано днес в Туитър Тръмп. Американският президент увери, че на два пъти е притиснал сериозно руския си колега по въпроса за предполагаемата намеса. Путин обаче отрекъл.
Американският президент не уточни дали е повярвал на руския си колега, като написа, че вече бил написал своето мнение по въпроса.
«Време е да продължим напред, да, но (Русия) има да плати цена», заяви пред телевизия Си Би Ес сенатор Джон Маккейн.
Републиканецът Маккейн, който е един от най-големите критици на Тръмп, се обяви и срещу споменатия от президента проект за създаване на съвместно американско-руско подразделение за киберсигурност.

«Сигурен съм, че Владимир Путин би бил от голяма полза за тази инициатива, тъй като е пират», коментира иронично той/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;