По време на срещата на G20 в Хамбург става ясно, съществува ли и до днес световна общност, а също способно ли е сътрудничеството да реши глобалните проблеми, а не да увеличи техния брой, пише Süddeutsche Zeitung.

Повод за съмнението в успеха на срещата дава отказът на Вашингтон от споразумението за свободна търговия и климата, непредсказуемостта на Путин, лошотонастроение на Ердоган и прекалената самоувереност на Си Дзинпин, отбелязва изданието.

G20 в Хамбург е забележителна с това, че се провежда “в трудна ситуация в света, както и от характера на някои от участниците”, пише Щефан Корнелиус за изданието.

Тръмп за първи път се среща със своите колеги в рамките на крупна международна среща.

Там се прояви “съперничество за лидерство” между Китай и САЩ. Важен е и въпросът, “ще започне ли Тръмп особени отношения с Путин, които той обеща по време на предизборната си кампания”, отбеляза авторът на материала.

С Тръмп са свързани двете основни теми на срещата, по които може да се разбере, съществува ли и до днес някаква “световна общност”. Свободната търговия и климата – това са класически теми, сключването на Парижкото съглашение за климата през 2015 г. беше “върха на международната политика”.

Понастоящем Тръмп не иска да спазва съглашението нито да свободната търговия, нито за климата.

“Класическите алианси, такива като Европа и Вашингтон, неочаквано губят значение”, подчертава Корнелиус.

Други важни теми на срещата са турско-саудитското съперничество в Сирия, катарският въпрос, изострянето на ситуацията в Северна Корея и спорът между САЩ и Китай в Южно-Китайско море. Официална тема беше борбата с тероризма, в която по принцип всички са солидарни, но китайците, саудитците и турците искат сами да решават какво точно те разбират под това.

“В G20 си имаме работа с Еродаган с лошото му настроение, с непредсказуемия Путин, още по-малко предсказуемия Тръмп и прекалено самоуверения Си Дзинпин”, отбелязва един от участниците в срещата.

Струва си Меркел да се замисли, има ли подобно сътрудничество ефективност или самата среща “само увеличава броя на проблемите”.

Относно миграцията тя вече получи отрицателен отговор, пише Корнелиус.

Още по време на G7 темата за миграцията изчезна от дневния ред.

Според участниците в G20 бежанците и миграцията – това е по-скоро нежелателен проблем, който не влиза в общата отговорност”, резюмира авторът от Süddeutsche Zeitung.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;