Наистина се намираме в един много важен преломен момент.

Това е огромен шанс България да стане част от процесите, които текат в Европа и да участваме във всички програми за научни изследвания, за индустриално развитие, за развитие на малки и средни предприятия в областта на отбраната и сигурността.

Трябва да обединим усилията всички институции в България и да се възползваме от този огромен шанс.

Това каза президентът на Република България Румен Радев пред журналисти по темата за отбраната на страната ни и за придобиването на нови самолети, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По отношение на проектите за придобиване на нови самолети, президентът посочи, че те не са в синхрон с това, което става в ЕС.

„Виждаме желание не да се реализират, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процесът, когато се искаше информация.

Лично като човек, участвал в тези процеси през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети — мощни, съвременни. Най-добре разбира се «F-18», ако ме питате «Eurofighter», нов, най-добре „Рафал“ нов, «F-16» нов.

Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка“, коментира държавният глава.

Президентът посочи, че много ще се радва, ако правителството успее да постигне така наречена политическа цена.

„От сега да ви кажа отговора — няма да стане.

Виждал съм в последните 10 години как много държавници са опитвали да постигнат тази цена, никой не успя.

Тези самолети струват пари, те надхвърлят чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента. Нека не го забравяме.

Ако са решили да дават много повече пари, нямам нищо напротив, стига да се намерят тези пари и да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени“, коментира държавният глава. 

Тагове: ; ; ;