Групата G-20 включва 19 държави плюс ЕС. Членовете на G-20 произвеждат над 80% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и представляват почти две трети от световното население.

Лидерите на държавите от G-20 се срещнаха в Хамбург, Германия, на 7 и 8 юли 2017 г. Темата на германското председателство бе:„Изграждане на един взаимосвързан свят“.

Първи ден:

Европейската тема бе първа на Срещата на върха в Хамбург.

Европейският съюз е пълноправен член на Г-20 редом с четири от своите държави членки: Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство. Освен това Испания е постоянен гост на срещите на G-20, а Нидерландия е държава партньор.

ЕС има собствено място на масата на G-20 като един от най-големите икономически фактори в света.

След встъпителното слово на канцлера на Германия и домакин на форума Ангела Меркел и “семейната снимка”, която преброява участниците по азбучен ред.

Още в началото на срещата Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува лицемерието и цинизма на някои страни от G-20 в борбата срещу трафика на мигранти.

Той заяви, че ще предложи на всички лидери от G-20 да работим за налагане на насочени санкции от ООН срещу каналджиите, добави той. Трафикът на мигранти е организирана дейност, донесла миналата година оборот от 1,6 милиарда долара само в Либия.

Тези печалби дават възможност на трафикантите да контролират част от страната. Освен това те си сътрудничат с терористите и съдействат за подриване на процеса на стабилизиране на страната, изтъкна Туск.

Туск настоя в Заключителния документ на форума да залегне, че участниците във форума се обявяват срещу трафикантите на мигранти, които използват нещастни хора в мръсна търговия.

ЕС има единствен аргумент, който цели и той е “хуманитарен”.

Туск конкретизира, че ЕС е успял да контролира нелегалната миграция в Източната част на Средиземно море, защото там разчита на стабилни партньори като Турция и Балканските страни, за разлика от Централната част на Средиземноморието, където политическата ситуация в Либия е главният проблем на централния път на нелегалната миграция. Туск изтъкна големият брой загинали мигранти в опита си да прекосят пустинята и Средиземно море.

По темата тероризъм говори испанският премиер Мариано Рахой, отбелязвайки признание към жертвите и помоли това признание да залегне в Заключителния документ на срещата.

Историческата първа среща Путин-Тръмп

Най-очакваният политически момент на този форум след много различни прогнози и страх най-вече на световния елит от непредвидимото протичане на тази историческа среща бе първата среща Путин-Тръмп. По програмата тя бе планирана да се състои в кулоарите на форума следобед с времетраене – 35 минути.

Но срещата продължи над 2 часа. Двамата първи световни държавници не правиха изявления пред медиите. Но по изявлението на външните министри на двете велики сили, Сергей Лавров и Рекс Тилърсон, единствени свидетели на разговора между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, срещата е преминала в много конструктивен характер. Акцентът е блиц решението на двамата лидери за прекратяване на огъня в Сирия, което влиза в сила още в неделя, 9 юли./вече е факт/.

И друго положително решение – Русия и САЩ започват сътрудничество и се слага край на противопоставянето.

“Разговорът бе много конструктивен, получи се положителна химия между двамата”, е оценката на Рекс Тилърсон, добавяйки, че срещата беше също така динамична, енергична, защото „Тръмп не искаше да губи никакво време и веднага попита Путин дали е истина, че се е месил по време на президентските избори в САЩ, както се говори…

На което президентът Путин категорично отказа и президентът Тръмп прие отказа му.“ Освен за Сирия, Путин и Тръмп са говорили за Украйна, тероризма и Северна Корея.

Тръмп попитал Путин за инициативата за мораториум, лансирана от Москва и Пекин относно ядрените опити на Северна Корея, тъй като е говорил предварително с президента на Южна Корея Мун Джей-ин и с премиера на Япония Шинзо Абе.

Путин разяснил подробности около това решение между него и китайския президент, Си Дзинпин. По мнение на президента Тръмп в „Туитър“ разговорите с Путин ще продължат, тъй като личните контакти решават много критични въпроси.

Съпругата на американския президент, Мелания Тръмп се е запознала с руския президент и търпеливо е изчакала двамата да завършат разговора си и е предложила на президента Путин да го придружи на официалната вечеря на G-20 и тримата влизат заедно.

Втори ден:

Путин – закуска с френския президент Е.Макрон и с германския канцлер А.Меркел, среща с Ж.К. Юнкер и с Р.Ердоган, среща на БРИКС и т.н.

Пресконференция на Путин на темата Сирия – акцент:“Гарантирането на териториалния интегритет на Сирия е от изключителна важност”. В отговор на държавния секретар на САЩ, Рекс Тилърсон, който бе заявил пред медии, че не вижда бъдещето на президента Асад, руският президент отговори:

“Г-н Тилърсон е една много уважавана личност, ние го уважаваме и ценим. Но той не е сирийски гражданин, а бъдещето на Сирия и политическото бъдеще на президента Ел Асад само могат да бъдат определяни от сирийския народ.”

Тръмп – среща с мексиканския президент относно стената на границата между САЩ и Мексико, среща с премиерите на Великобритания, Канада, Аржентина…

Заключителен документ на срещата.

Жоржета Пехливанова, дипломат

Жоржета Пехливанова – дипломат. Завършила Софийския университет, специализации в Сорбоната -Париж, Академия на ООН в Женева, Дипломатическа академия – Мадрид, има докторат по испанския преход. Кариерата й преминава в Министерство на външните работи и зад граница в Испания и страни от Латинска Америка. Автор е на четири книги, на редица анализи и публикации на външнополитическа тематика.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;