Преди пристигането на Тръмп на срещата на G20 в Хамбург немските полици се пазят от него като от чумав, пише Die Welt.

Но не си струва да се заблуждаваме – Германия както и преди си остава зависима от свърхдържавата САЩ. Берлин има интерес, а и цяла Европа също, да не влизат в конфронтация с Тръмп, а да намерят подход към него. В противен случай ЕС ще се наложи със свои сили да се защитава от външните заплахи – в това число от Русия.

Тази седмица в Германия пристигна най-могъщият човек в света, а немските политици се отнасят към него като към чумав, пише изданието. Те се опитват колкото се може повече да се дистанцират от Тръмп. Миналат седмица в рамките на европейската среща, която е преди G20, Меркел нееднократно подчертава “различията със САЩ”.

Конкурентът на Меркел в предизборната борба за поста канцлер на Германи Мартин Шулц обаче се надява по външнополитически причии Меркел да не подложи на твърде гръмка критика Тръмп.

Нейният настоящ пост не й позволява да прави такива гротескни изявления, както тези, които прави Шулц. Например, той постави Тръмп редом до автократите Ердоган и Путин, припомня изданието.

Тръмп също не си поплюва, когато работата стига до критиката на другите.

“Но дори неговите постове в Туитър да създават обратно впечатление, световната политика – това не е играчка за подрастващи в пубертетска възраст”, подчертава авторът.

Немските политици вредят на интересите на Германия, когато без нужда се опитват да засегнат американския президент.

Тръмп е известен с това, че разделя всички на врагове и приятели, се съобщава в статията. А Германия с нейния “меко протестиращ“ канцлер, с политиката си по отношение на бежанците и с огромния си експорт в САЩ в момента се намира под заплаха да попадне в групата на враждебно настроените партньори. В тази ситуация не бива още повече да се подгрява конфликта от немска страна, счита авторът.

Може да е приятно усещането за немците да се оскърбява Тръмп, може това да показва моралното превъзходство на немците, но не си струва да се лъжем – Германия продължва да си остава ЗАВИСИМА от свръхдържавата САЩ, твърди изданието.

Затова реалната политика изисква плодотворно общо съществуване с този президент при запазване на позициите на Берлин.

За Гемания не може да има нищо по-вредно в сферата на сигурността от това да смае Америка със своята неотстъпчивост спрямо исканията за НАТО. Защото САЩ могат да се откажат от своите ангажименти за защита на Европа, твърди изданието.

В този случай Берлин ще трябва да изхарчи за отбрана не 2, а 3 или 4 % от БВП, за да бъде готов да се противопостави на външните заплахи – най-напред от страна на Русия с нейния неоимпериалистически размах и нестабилния Близък Изток”.

2 %, според изданието, е честно плащане и най-изгодното решение за Германия.

Тръмп е труден партньор, но неговият президентски мандат все пак някога ще свърши.

Дотогава Европа в резултат на нейното геополитическо положение е твърде уязвима за хипотететични опустошителни събития.

Затова Европа трябва сама да намери начин умно да се справи с този своенравен американски президент, завършва изданието.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ;