Опитните американски дипломати и аналитици се опасяваха от неравенството на силите при срещата между Тръмп и Путин, пишат Маргарет Талев, Хенри Майер и Иля Архипов за Bloomberg.

Изданието нарича президента на САЩ “новичък в глобалната политика”, а Путин – “лукав екс-ръководител на съветската шпионска мрежа, който има опит в игрите в сферата на стратегиите и държавните дела”.

“Путин се показа като умен, съсредоточен тактик, който внимателно се подготвя, не е лесно да бъде отвлечен от целите си. Тръмп е известен с това, че пренебрегва подготовката и се ръководи от интуицията си, твърде много се доверява на въображаемите способности да вижда през този, който стои срещу него. В случая с Путин, който се е обучавал да лъже, това не е лека задача за Тръмп – особено, когато руският лидер се опитво да обезоръжи Тръмп с похвали”, се казва в статията.

“Путин е преминал през професионална подготовка, за да се научи да манипулира хората, казва Уилям Бьрнс, екс-посланик на САЩ в Русия. – Той пристигна добре подготвен, ние също трябваше да сме добре подготвени”.

Изданието пише още:

“Според един американски чиновник, осведомен за подготовката за срещата, Тръмп и изразил опасения относно киберсигурноста и руската намеса в изборите – въпроси, които нажежиха отношенията между страните.

Чиновникът е казал, че САЩ разглеждат хакерските атаки и намесата като в отбранителен план – предприемайки действия за защита, както и като план за настъпление – в контекста на това, трябва ли САЩ да предприемат ответни мерки за предотвратяване на намесата и в бъдеще, а и как именно да направят това.

На двустранната среща Тръмп не се впуска в детайли по тези поводи, добавил чиновникът”.

Генералният директор на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов казва, че руската страна не е очаквала много от срещата с Тръмп, но е добре, че срещата се е състояла.

“Всичко, освен пълното фиаско, ще бъде счетено за успех, защото руската страна иска да покаже на електората и на останалия свят, че ние сме стигнали до преломен момент, стигнали сме до дъното, но можем да се върнем назад, към по-стабилни отношения”, казва Кортунов.

Изданието твърди: “На хартия американските президенти имат повече козове при срещите с руската страна. САЩ е огромна страна с по-мащабен обем на икономиката, с по-крупна армия, САЩ има повече съюзници. Но Путин – това е ветеран в геополитиката с изключително богат опит при общуването с колегите си от целия свят”.

“Много се тревожех, че американската страна ще преиграе, казва Евелин Фаракс, в миналото помощни заместник министър на отбраната на САЩ, курираща въпросите за Русия и Украйна.

“Тръмп е податлив към повали, а Путин отлична разбира психологията на нашия президент”, пояснява тя.

Конгресменът-републиканец Девин Нунес, председател на комитета по разузнаването към Палатата на представителите, не е вярвал, че Трмъп може да преиграе.

“Обама, Буш, Клинтън – всички те грешаха. Защото не е възможно човек да сгреши повече, отколкото те.

Путин е злодей. Сега вече знаем каква му е играта. Прекрасно знаем какво таи той”, твърди той.

Кортунов добавя, че Путин може да предложи малко неща, които да се възприемат като отстъпки, но има шансове при условия, че САЩ проявят гъвкавост и разберат, че преговорите – това е улица с двустранно движение.

По повод Сирия той казва, че Асад не е свещена крава за Русия, но Путин иска САЩ да имат по-балансиран подход към Иран.

Русия също иска в отношенията със Северна Корея и САЩ да се избягват едностранните действия, особено военните, които могат да доведат до конфликт”.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;