Най-голяма роля за радикализирането на мюсюлманите в Европа и в света е държавата, наречена Саудитска Арабия.

«Тя харчи милиарди петродолари за засилване на уахабитското влияние и в Германия», изтъква експертка в разговор с Дойче веле.

ДВ:Британският мозъчен тръст «Обществото на Хенри Джексън» публикува доклад за чуждестранното финансиране на екстремистки групировки във Великобритания. Саудитска Арабия е посочена изрично като най-важният спонсор. Според доклада, през последните години Рияд е вложил най-малко 76 милиарда евро за разпространяване на уахабитската версия на исляма по света. При това уахабитската идеология е в основата на екстремистките и джихадистки движения. Изненадват ли Ви тези данни?

Сузане Шрьотер: Данните изобщо не ме изненадват. Отдавна е известно, че Саудитска Арабия изнася своята уахабитска идеология, която в голяма степен е идентична с идеологията на т. нар. «Ислямска държава». При това Саудитска Арабия не отпуска само пари. Тя разпространява пропагандни материали и организационно ноу-хау. Саудитска Арабия натоварва хора и организации да строят джамии, образователни институции, културни центрове и други подобни, където се проповядва уахабитската теология. И то с голям успех.


ДВ: Къде е най-заблежим този екстремизъм, подкрепян със саудитските петродолари?

Сузане Шрьотер:Износът на уахабитския ислям започна първо в Иран след ислямската революция. Тази революция тежко разтърси саудитците. И когато Иран започна да изнася своята шиитска идеология, те се почувстваха застрашени. Същата година хардлайнери окупираха голямата джамия в Мека. Тогава саудитците преминаха в настъпление и казаха: Сега ние ще изнасяме нашата идеология. И започнаха да насърчават уахабитския ислям в различни страни от Азия, Африка и в някои части на Европа. Уахабитският ислям в Европа беше насърчаван най-вече в бивша Югославия, където имаше граждански войни между мюсюлмани и християни.

Саудитска Арабия осъзна, че мюсюлманското население там е отворено за една нова и радикална религия и че има нужда от пари. В резултат на това, в много части на света радикалният ислям печели все повече поддръжници. Наблюдавала съм това в Югоизточна Азия, в страни като Филипините, Индонезия и отчасти Малайзия. В тези страни ислямът беше много по-отворен към света и толерантен. През последните 30 години започна драматичен процес на радикализиране. И това развитие беше насърчавано преди всичко със саудитски пари. Саудитска Арабия успешно вербува и интелектуалци с щедри стипендии, за да следват в саудитските университети. След завръщането в родните си страни тези интелектуалци започнаха мисионерска дейност за разпространение на уахабитския ислям.

ДВ: Вероятно най-известният германски проповедник-салафит Пиер Фогел също е следвал в Мека със саудитска стипендия. Саудитска Арабия оказва радикализиращо влияние върху мюсюлманите в Германия и по други начини. Това твърдят германските медии, позовавайки се на източници от тайните служби. Съвпадат ли тези информации с проучванията ви?

Сабине Шрьотер: Тези информации се покриват напълно с моите проучвания. В радикализирането на мюсюлманите в Германия са замесени отчасти и държавни саудитски институции. Мохамед Факри беше преди време саудитски аташе в Берлин. Доказано е, че той е бил във връзка с хамбургската терористична клетка, която е извършила нападението срещу Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 година. Мохамед Фарки вече не е аташе. Виждаме също така, че навсякъде действат и саудитски фондации. Понякога почти нелегално, но понякога и с подставени лица като Едеем Елиас, например. До 2006 година той беше председател на Централния съвет на мюсюлманите в Германия. А това е едно от най-големите и важни мюсюлмански сдружения, което поддържа връзки със саудитските фондации, както и със Световната мюсюлманска лига и Световната асамблея на младите мюсюлмани. Не само Саудитска Арабия финансира разпространението на радикалния ислям. Катар и Кувейт също го финансират. Има и други играчи в Персийския залив, които насърчават радикалните тенденции в Германия. Като Иран например, който създаде институт в Берлин. Германия по принцип е поле за действие на чуждестранни екстремистки организации.

*Сабине Шрьотер е ръководителка на Франкфуртския изследователски център «Глобален ислям» и член на управителния съвет на германския институт по ориенталистика.

DW

Тагове: ; ; ; ;