Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува днес лицемерието и цинизма на някои страни от Г-20 в борбата срещу трафика на мигранти, без обаче да ги назове, предаде Франс прес.
«Необходими са ни повече усилия на международно ниво, за да разрушим икономическия модел на трафика на мигранти», заяви Туск на пресконференция по време на срещата на Г-20 в Хамбург, като назова миграционния маршрут през Либия, който подлага на натиск Италия и цяла Европа.
Поради това ще предложа на всички лидери от Г-20 да работим за налагане на насочени санкции от ООН срещу каналджиите, добави той.
Трябва да се опитаме да убедим партньорите си да бъдат по-активни, по позитивни, по-малко цинични и по-решени да сътрудничат в общата ни борба срещу трафикантите и всички видове трафик в Либия, заяви Туск.
Трафикът на мигранти е организирана дейност, донесла миналата година оборот от 1,6 милиарда долара само в Либия. Тези печалби дават възможност на трафикантите да контролират част от страната. Освен това те си сътрудничат с терористите и съдействат за подриване на процеса на стабилизиране на страната, изтъкна Туск.
Най-важното от всичко обаче е, че губят живота си невинни хора. До момента в морета са загинали над 2000 души, а броят на загиналите в пустинята е още по-голям, добави той.
Туск подчерта, че целта на Европа не е да отвори вратата за незаконната имиграция, а да спре вълната при източника — в Северна Африка. «Това е главната ни задача», каза той/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;