Москва се надява ситуацията да се обърне в нейна полза, пише The New York Times.

Ако разговорът между двамата лидери не даде никакви резултати, които да се усетят, то руските власти могат да обяснят това с безпомощността на американския президент около проблемите в неговата вътрешна политика.

Но ако главата на Белия дом се съгласи да сътрудничи със своя руски колега, то той отново ще изглежда слаб, защото Путин ще може да заяви за възстановяване на отношенията, твърди изданието.

Дългоочакваната първа среща между Путин и Трмъп най-накрая е в полезрението. Кремъл се надява минимум да внесе яснота в отношенията между двете страни, “претъпкани с противоречия, тревога, взаимни упреци и поразително добродушие”, пише изданието.

Според него, какъвто и да е резултатът от разговора между двамата лидери, Москва разчита, че Путин ще съумее да направи нещата така, че в резултат на мероприятието да изглежда по-силната страна.

Аналитиците считат, че ако срещата не донесе никакви плодове, то руските власти могат да повторят своята стандартна фраза, обяснявайки положението с безпомощността на Тръмп по вътрешните му проблеми.

Но ако американският президент се съгласи да си сътрудничи с Путин,независимо от простъпките на Русия, започвайки с анексията на Крим и завършвайки с намесата в президентските избори през 2016 г., то той отново ще изглежда слаб, защото Путин ще може вече да заяви за възстановяване на отношенията.

  “За Путин това е ситуация без загуба”, убеден е политологът от Московския център Карнеги Андрей Колесников.

Изданието подчертава, че Путин ще се наложи да се сблъска с някои трудности. Най-главната – не е ясно какво ще предложи той в замяна на сътрудничеството с Америка, освен взаимодействие със Сирия и “огромно съчувствие към страданията на Тръмп, причинявани от тези, което Русия нарича американската тайна власт, която включва и новинарските СМИ”.

Изразява се мнението, че главата на Белия дом може “с лекота да попадне в капан, където ще го постави руският лидер”.

По-рано съветникът на президента по националната сигурност, генерал-лейтенант Херберт Макмастър заяви, че няма нищо конкретно в срещата, затова Тръмп ще говори “каквото му е угодно”.

“Путин, точно обратното, вероятно ще се появи с доведени до съвършенство аргумети, които трябва да създадат по-тясно сътрудничество и да потвърдят старата съветска роля на Русия в качеството й на равна със САЩ при решаването на международните въпроси”, разсъждава изданието.

Някои в САЩ и на Запад като цяло изпитват към Путин все още голямо недоверие.

Те считат, че Русия се е отказала от сътрудничество и активно работи над разрушаването на западните алианси и демократичите системи.

Поради липса на явно изпълними задачи Москва се старае да намали очакванията си. Руските държавни СМИ твърдят, че решението да се срещнат отново двамата лидери вече ще даде добър резултат.

 Много зависи от “Химията” между двамата президенти, реакцията тук може да се окаже непредсказуема.

При по-добрия за Кремъл вариант двойката ще се разбере – и всичко ще мине по мед и масло. При личната среща Тръмп се възхищава на Путин така, както по време на изборната надпревара, а после ще започне да се държи към  Русия като към най-добър приятел.

Кремъл залага на позитивния сценарий. Руските власти са сигурни, че химията по време на личната среща ще помогне да се преодолеят съществуващите проблеми, заключава The New York Times.
Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ;