Срещата на Г-20 в Хамбург се съпровожда от небивали по мащаб протести на комунисти и анархисти. Полицията защити водещите капиталистически лидери, като се нахвърли със сила срещу протестиращите.

Трябва да се подчертае, че провеждането на този международен капиталистически форум е директна провокация от страна на германското правителство и тя нямаше как да не доведе до масови протести.

Хамбург е най-левият европейски град и беше напълно очаквано точно тук да избухне масова съпротива срещу тази международна бизнес-политическа среща – в този град живеят най-организираните антикапиталистически и антилиберални противници на съвременната експлоатация.

В момента се провеждат протестни акции и гражданите на Хамбург са решени да превърнат града си в Ад за „акулите на капитализма“. В града са построени барикади, районът около градската филхармония, където се провежда срещата на Г-20, е обграден от т. нар. жълта „линия на безопасността“. Сградата е разположена в района на старите докове, на островите – което позволява лесно да бъде блокирана.

Навсякъде се виждат полицаи, летят черни военни вертолети, които наблюдават всичко, което се случва на земята. Властите провеждат профилактични разговори с ръководителите на големите предприятия и фирми, за да получат подкрепата им за забрана на техните работници за участие в масовите шествия. Специални сили атакуват мирните демонстранти. Обстановката е напрегната. Всичко това прилича на военна настъпателна операция, а не на обикновени мерки за осигуряване на реда.

Гражданите на Хамбург приемат срещата на Г-20 като удар по марксистката мисъл и идея в Германия. Те смятат, че посланието на Меркел е: „Хамбург е свободен дотолкова, доколкото ние му позволяваме. Всички протести ще бъдат удавени в кръв!“ Това е мощен удар по марксистите – комунисти и анархо-комунисти, и огромна политическа подкрепа за техните противници, непосредствено преди изборите през септември.

В протестите участват над 80 000 човека – това са местни марксисти и марксисти-„туристи“, които са дошли в Хамбург от цяла Европа. Много магазини не работят. На вратите им може да се прочетат надписи: „Магазинът е затворен. Ние сме на демонстрация срещу Г-20“.

В града се провеждат множество акции, организирани от различни политически сили – и това не са някакви „субкултурни“ акции на радикали, а мащабни протестни шествия. Интересен е фактът, че тези протести са не само медийно затъмнени, но и социалните мрежи и търсачките (като Google) също налагат цензура върху публикациите. Ето, това се нарича съвременен фашизъм.

Свидетели разказват, че сблъсъците са провокирани от полицията, която се нахвърля с въоръжение срещу протестиращите и така предизвиква отчаяната съпротива на марксистите. Полицейската репресия се изправи и срещу решението на хамбургския съд, с което бе дадено на демонстрантите правото на палатков лагер и със сила се нахвърли срещу хората.

Участниците в протестите се изправят срещу онези, които последните години налагат жестока антисоциална неолиберална политика в Европейския съюз и САЩ, които унищожават демократичните права на гражданите, които високомерно се намесват в работите на суверенни държави.

Ето, затова „свободните медии“ днес се обявяват срещу протестните акции на марксистите – на организираните действия на германските и на европейските комунисти и анархо-комунисти срещу експлоататорската класа и срещу политическите капиталистически лидери – защото гражданското недоволство вече приема открит антисистемен и прокомунистически характер, а това заплашва спокойствието на крадците и на тяхната политическа прислуга от цял свят.

Павел Иванов – Председател на Съюза на комунистите в България

Тагове: ; ; ; ; ;