Аналитиците от една от най-крупните инвестиционни банки Goldman Sachs считат, че Русия се избавила от нефтената си зависимост, пише Кенет Рапоза за Forbes.

Политиката на Министерството на финансите на Русия по ограничаване на държавните разходи и повишаване ефективността на данъчната система носи в бюджета големи доходи.

Както отбелязва авторът, Русия – “това е нещо значително по-голямо, отколкото една обикновена бензинова колонка”, каквато я счита американският сенатор-русофоб Джон Маккейн.

Преди три години американският сенатор-русофоб Джон Маккейн оскърби Русия, наричайки я “бензинова колона, която се е маскирала като държава”.

Неговото изказване  отчасти беше справедливо, счита Кенет Рапоза. Русия – това е страна със суровинна икономика, нефтът и газта съставят доминираща част от бюджета на страната. Последните десет години Русия се опита да спре да зависи от нефта. Аналитиците от една от най-крупните банки Goldman Sachs считат, че Русия най-накрая и постигнала това.

“Затова извинете, сенаторе. Русия – това е нещо значително по-голямо, отколкото една обикновена бензинова колонка”, пише Рапоза.

Според мнението на аналитиците от Goldman Sachs начело с Гайдар Мамедов руската икономика стремително се превръща в “самодостатъчна и по-малко зависима от цената на нефта”.

Стремежът на Министерството на финансите на Русия да се ограничат държавните разходи и да се повиши ефективността на данъчната система донася в бюджета по-високи доходи не от нефта. Целта на това е да се понижи зависимостта на държавата от цените на нефта, отбелязва авторът от Forbes.

През 2014 г. Русия се наложи да съкрати бюджета, поради цената на нефта. Същото се наложи да се направи и през 2015 г.

Орязването на бюджета повлия върху разходите за отбрана, а също върху по-бедните части на Русия, които още не са дошли на себе си след разапада на СССР и поредицата рецесии.

Както пише американското издание, доходите в бюджета на Русия от началото на годината са нараснали с 30 %, “защото тази страна не може да се пречупи”.

Доходите от нефта и газта нараснаха с 53 %, а доходите, които не са свързани с енергоресурси, нараснаха с 15 % годишно.

Струва си да се отбележи динамиката на доходите, които не са свързани с енергоресурсите, които растат, благодарение на вътрешното търсене и борбата с неплащането на данъци.

Последните данни показват, че Русия “бавно се вдига на крака”.

Според аналитиците от Goldman Sachs, растящата конкурентноспособност на руските стоки и услуги стимулира икономическия ръст, съобщава Forbes.
Петя Паликрушева за News Front
Източник; https://www.forbes.com/forbes/welcome/?toURL=https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2017/07/06/sorry-senator-mccain-russia-no-longer-just-a-gas-station-masquerading-as-a-country/&refURL=https://russian.rt.com/inotv/2017-07-07/Obozrevatel-Forbes-prosti-Makkejn-no&referrer=https://russian.rt.com/inotv/2017-07-07/Obozrevatel-Forbes-prosti-Makkejn-no#60826de722f0

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;