Белият дом е взел решение по отношение на Сирия за нова стратегия, която не предполага отстраняване от власт на президента Башар Асад и предполага по-тясно сътрудничество с Русия, в това число и във военната област, съобщава изданието Daily Beast , позовавайки се на източници от американската администрация и конгреса.

Източник от администрацията потвърди за изданието, че САЩ няма да възразят на предложените от Русия и нейните партньори “зони за деескалация” в Сирия и патрулирането на руски военни в редица райони на страната.

По данни на изданието, става дума в частност за Алепо, освободен от бойците от ИДИЛ от силите на сирийската армия с подкрепата на Москва.

В същото време, както пише изданието, САЩ нямат намерение да предават на сирийските власти части от страната, завзети от терористичната групировка ИДИЛ от американските съюзници.

Предполага се, че отговорността за контрола над тези райони ще бъде прехвърлен върху зависещите от Вашингтон части, такива като “Сирийските демократични сили”.

Материалът на изданието потвърждава появилата се по-рано в СМИ информация за частен разговор между държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън с генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, в който държавният секретар е заявил, че съдбата на президента Асад зависи от позицията на Русия.

Отбелязва се, че позицията на Тилърсън отразява признаването на политическата победа, която правителството на Сирия с подкрепата на Русия и Иран постигнаха в хода на военния конфликт в страната, продължил над шест години.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;