В навечерието на G20 Путин изненада Меркел, заставайки на нейна страна

Статията на Путин във вестник Handelsblatt се превърна в голям сюрприз за Ангела Меркел, пише Business Insider.

Ние споделяме приоритетите на немското председателство и сме готови да работим за тяхното лансиране, подчерта руският лидер.

Както отбелязва изданието, канцлерът на Германия абсолютно не е разчитала на това, че в навечерието на G20 Кремъл да подкрепи Берлин в задочния спор с Вашингтон по въпросите за глобалната търговия, отчитайки дипломатическия ледников период в отношенията между Русия и Германия.

 Малко преди началото на G20 Берлин получи “неочаквано послание” от Москва, пише Business Insider.

Пред вестник Handellsblatt президентът на Русия Владимир Путин изрази мнението си по повод ключовите теми на предстоящата среща на лидерите на страните от G20 в Хамбург.

Според американското издание, руският лидер с това е “поднесъл сюрприз на ведомството на федералния канцлер на Германия”.

“Ние споделяме приоритетите на немското председателство и сме готови да работим за тяхното лансиране”, подчерта Путин в статията.

Канцлерът Меркел “точно не е разчитала”, че в навечерието на срещата на G20 “Кремъл ще прикрие тила” на Берлин, отчитайки “дипломатическия ледников период” в отношенията между Русия и Германия, поради западните санкции, констатира Business Insider.

Според Путин, само “откритите, основани на еднакви норми и стандарти търговски връзки стимулират ръста на глобалната икономика, съдействат за постъпателното развитие на междудържавните отношения”.

Както счита американското издание, президентът на Русия по такъв начин “открито е застанал против политиката на главата на Белия дом Доналд Тръмп”.

След като Китай и Япония “демонстративно застанаха на страната на федералния канцлрер, в продължение на следващите два дена Тръмп ще бъде в изолация”, прави извода си Business Insider.
Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;