Германската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти хамбургската улица «Шултенблат», където съпроводените с насилие протести срещу срещата на Г-20 може да засенчат разговорите на световните лидери, предаде ДПА. Тази сутрин полицията съобщи, че само в една сграда са били арестувани 13 души. Като цяло обстановката в квартал Шанценфиртел, където бяха съсредоточени протестите, се успокоява.
Драматични телевизионни кадри показват как полицаи влизат в сградите, стоят на покривите на кооперациите, а в небето кръжат хеликоптери, които осветяват с прожектори района. За преодоляване на барикадите, издигнати от протестиращите, бяха използвани бронетранспортьори. Полицията каза, че е била атакувана от демонстранти, въоръжени с бутилки със запалителна течност, метални пръти, камъни и прашки, около 500 души са разбили, ограбили и подпалили супермаркет и няколко по-малки магазини, предаде Асошиейтед прес. .
Говорителят на хамбургската полиция Тимо Цил каза, че потресен от насилието, започнало в четвъртък. Никога не сме се сблъсквали с такова равнище на омраза и насилие, каза той. Ранени са 197 служители на реда, но няма сериозно пострадали. Няма достоверна информация за ранените сред протестиращите.
Говорител на полицията заяви за германската телевизия N24, че са били задържани общо близо 100 участници в протести.
Днес, във втория и последен ден от срещата на Г-20, се очаква около 100 000 души да се включат в главната протестна акция, организирана на един от площадите на Хамбург/БТА

Тагове: ; ; ; ;