Италанският прокурор Данило Цесарели от мисията ЕУЛЕКС (мисия на ЕС в Косово), разследвайки делото за антисръбския погром на 17 март 2004 г., стигна до извода, че към извършеното тогава престъпление, включително убийства, имат отношение бившите лидери на «Армията за освобождение на Косово» и тогавашните политици на самопрповъзгласената република.

«Групата бивши членове на АОК беше основна организация в извършването на безредици на 17-19 март», се казва в документа, който се оказа в косовските СМИ на албански език.

Групата имаше оръжие и боеприпаси, закупени в Албания, добавя прокурорът.

Освен това, 7-8 човека от тази група имат отношение към нападението на автомобила на мисията на ООН, чиято цел беше всяване на страх сред международните миротворци.

През март 2004 г. в Косово и Метохия се извършиха погроми, в резултат на които няколко хиляди сърби бяха прогонени от територията.

Изгорени бяха няколко хиляди жилища, а също няколко десетки православни църкви

Неотдавна в Косово беше обявено за създаването на съд за военни престъпления.

Коментирайки това, главата на сръбския парламентарен комитет за Косово и Метохия Милован Дрецун отбеляза, че на скамейката на подсъдимите могат да се окажат най-влиятелните екс-командири на косовските албанци, които понастоящем заемат високи политически длъжности в самопровъзгласената република или претендират за тях: Хашим Тачи, Рамуш Харадинай, Кадри Весели, Фатмир Лимай.

Дрецун изрази тревогата си във връзка с това, че ако тази «партия на войната» дойде на власт след извънредните избори, престъпниците могат да получат политически имунитет.

News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;