“Путин е много опитен събеседник”, съобщава на Тръмп екс-посланиът на САЩ в Москва и го съветва да се стреми към “похвала на Путин”, но да води преговорите твърдо, без да очаква пробиви.

Путин е доволен от това, че в момента Вашингтон поставя начело своите материални интереси, а не дискусиите за ценностите, демокрацията и свободата, пишат СМИ, припомняйки за “специалните похвати” на Пуин, който “изплашил Меркел с едно от кучетата си”.

“По време на предизборната си кампания Тръмп казваше, че при “всички положения ще се разбере добре с руския президент Путин”.

Сега, пет месеца след инаугурацията Тръмп за първи път ще се срещне със “силен президент”, който му носи немалко проблеми във вътрешнополитически план”, пише Цита Аффентрангер за  Tagesanzeiger.

В последно време отношенията между Русия и САЩ “се влошиха още по-силно – излиза, че ситуацията при Обама, който наричаше Русия регионална държава, всъщност не е била много лоша”, пише журналистката.

Америка на Тръмп и путинската Русия се скараха практически по всчики важни политически области, в които имаха намерение да си сътрудничат – от Сирия до Украйна.

Тръмповият слоган “Америка над всичко” даде на Путин “надежда, че САЩ минимум ще си тръгнат от страните на бившия СССР”.

Вместо това миналия месец в Белия дом приеха украинския президент Петро Порошенко, а дискусиите за доставката на американско въоръжение за Украйна се разгоряха с нова сила.

Няма нито дума за отмяна на санкциите, дори точно обратното, констатира авторът.

За цялото това време “в Москва осъзнаха, че Тръмп не е фен на Русия и че Русия въобще не го интересува”, пише изданието.

Тръмп вече прие лидерите практически на целия свят, а Путин ще има честта да му стисне ръката едва днес, а и това ще бъде нещо от рода на “страничен продукт” на срещата на G20

Точно преди G20 Тръмп ще посети Полша – страната, която счита себе си за бастион срещу Русия.

“Голямата руско-американска сделка” по всяка вероятност отново ще бъде отложена”, твърди авторът.

Путин го устройва това, че Вашингтон поставя на челно място собствените си материални интереси, а не старите дискусии за ценностите, подкрепата на демокрацията и свободата.

“Конфронтацията не е най-лошият вариант за Кремъл, разсъждава авторът: настоящата почти истерична антируска риторика в САЩ сплотява руснаците около Путин.

А това е много полезно във времето преди президентските избори”.

Сближаването със Запада винаги е било нещо от рода на ходене по края на пропастта – например, Михаил Горбачов, както и първият президент на Русия Елцин, и до днес са обвинявани за слабостта им.

Кремъл не иска да рискува”.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;