Преговорите за разрешаване на продължаващият над четири десетилетия конфликт в Кипър се провалиха, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от световните агенции.
«Изключително съм разочарован да ви съобщя, че въпреки ангажираността и решимостта на всички делегации и различните страни, Конференцията за Кипър приключи, без да се стигне до споразумение», заяви пред медиите Гутериш, цитиран от Франс прес.
Генералният секретар на ООН пристигна в Швейцария днес, за да окаже натиск на кипърските делегации да сключат споразумение, което отново да обедини острова в източната част на Средиземно море. Президентът на САЩ Майк Пенс им се обади по телефона, призовавайки ги да се възползват от историческата възможност. Островът беше разделен след инвазия на турската армия през 1974 г., припомня Ройтерс.
След близо седмица преговори в алпийския курорт страните не успяха да преодолеят последните пречки. Гутериш обяви край на преговорите в 2 часа сутринта, след драматични преговори, при които се стигна и до крясъци/БТА

Тагове: ; ;