Русия използва всеки повод и начин, за да дестабилизира Европейсският съюз, а най-лесният начин е през Балканите. Това заяви екс-президентът на България Росен Плевнелиев в предаването «Денят започва» по БНТ във връзка с двустранните отношения между България и Македония.

«Винаги ми се е щяло да водим дебата по същество — какъв е националният интерес на България. За мен няма по-висш интерес от това да има мир на Балканите, защото те са наш общ дом.

За да има мир на Балканите, трябва да се простим с идеите на велики сили, които разпределят сфери на влияние.

За да има мир на Балканите, на България й отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, защото европейският подход е ценностно базиран — мир, граждански права и свободи», коментира Плевнелиев. 

По думите му все още в Македония има един голям проблем и той е идеологията на македонизма.

«Това е една изцяло антибългарска идеология, която ни прави фашисти.

Това е една идеология на замитане и на манипулиране на историята.

На България й отива да излезе и да каже много ясно: «Ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава. Ние трябва да й помогнем тя да върви напред. България няма нужда от повече територия. България е «за» това границите да падат, а не да се местят. България е за траен и устойчив мир и добросъседство», заяви той.

Плевнелиев приветства усилията на правителството, за да може да се стигне до подписването на договор като трайна и здрава основа, върху която да се стъпи.

«Надявам се в рамките на тези преговори, както и при подписването на този договор и нашите братя в Македония да си дадат сметка, че идеологията на Македонизма трябва да остане в миналото», коментира той.

Плевневлиев подчерта, че е анализирал сериозно «опорните точки» на това, което «се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония», на това, което говорят «представители на втората най-голяма политическа партия в България», и на дебата, «който се води сръбските националисти в парламента в Белград».

«Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва.

Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС.

Най-лесният начин е през Балканите…

Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България», коментира още Росен Плевнелиев.

По думите му, страната ни има исторически шанс да бъде пътя, по който Европейският съюз ще се разшири. Според него, Македония трябва да влезе в Европа, колкото и да е трудно.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;