На 07 юли 2017 г. Негово Превъзходителство Извънредният и Пълномощен Посланик на Руската Федерация в България г-н Анатолий Макаров и Негово Превъзходителство Генералният консул на Руската Федерация във Варна г-н Сергей Лукьянчук бяха на официално посещение във Варненска и Великопреславска света митрополия.

 

Срещата премина изключително в дух на сърдечност и разбирателство.

Г-н Макаров изрази своето уважение към Българската православна църква и респективно към Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия, като сподели, че на 7 юли 2017 г. се изпълват точно девет месеца от неговото пребиваване като посланик в Република България.

Беше подчертано, че е важно да се поддържат добрите благодатни отношения между двете поместни сестри Православни църкви – Руската православна църква и Българската православна църква, както и ползотворните отношения между двете държави.

 

 

 

Бе подчертано, че и до сега нашите взаимни отношения имат ползотворна изявеност, която и за напред ще продължи. Засегна се и въпросът за предстоящото тържествено отбелязване на 140 години от освобождението на България от турско робство и предстоящите редица мероприятия свързани с честването, което ще се проведе на 3 март 2018 г.

Тази дата остава знаменателна в историята на България и в историята на Русия, което допринася за благодатното сътрудничество между нашите два народа и две Църкви.

От своя страна Негово Високопреосвещенсто митрополит Йоан благопожела на своите скъпи гости крепко здраве и добър успех в мисията на Негово Превъзходителство г-н Анатолий Макаров и Негово Превъзходителство г-н Сергей Лукьянчук. Нека Бог да закриля тези благодатни отношения!

 

Варненска и Преславска Митрополия

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;