Тилърсът предложи на Русия заедно да създадат зони без полети в Сирия

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви за готовността на САЩ да работят заедно с Русия над стабилизирането на ситуацията в Сирия, което ще се изразява в създаването на зони без полети и други мерки, съобщава NBC.

Както отбелязва Тилъръсън, двете страни “са започнали да полагат усилия за възстановяването на доверието един към друг като на военно, така и на дипломатическо ниво”.

САЩ са готови да работят с Русия над създаването на зони без полети в Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Работата може да включва приемането и на други мерки за стабилизиране на сирийската ситуация, съобщава NBC.

Тилърсън добави, че настабилната ситуация в Сирия ще бъде една от темите по време на разговора между Трмъп и Путин.

Между САЩ и Русия определено има нерегулирани разногласия по редица въпроси, заяви държавният секретар, признавайки, че ако двете страни работят заедно над стабилизиране на ситуацията в региона, това ще положи основата за прогрес при изграждането на политическото бъдеще на Сирия.

САЩ и Русия могат да се нарекат съюзници в борбата срещу ИДИЛ в Сирия, но те често се карат, защото Москва подкрепя сирийския президент Башар Асад, когото САЩ обвиняват в употребата на химическо оръжие и други престъпления, пише американското издание.

Върху Русия, която е гарант на режима на Асад, а и страна, която по-рано от всички се намеси в сирийския конфликт, лежи отговорността да гарантира, че потребностите на сирийските граждани ще бъдат удовлетворени и земята, освободена от ИДИЛ и другите терористични групировки, няма да бъде незаконно върната или завзета от която и да е сирийска групировка, заяви Рекс Тилърсън.

Държавният департамент на САЩ, както отбелязва Тилърсън в разговор с репортерите, счита, че отношенията между САЩ и Русия се намират на много ниско ниво, но той също добави, че САЩ и Русия са определили областите, в които интересите трябва да съвпадат.

Сирия определено е такава област, в която ситуацията “e много сложна.

Както счита Тилърсън, още е много рано да се предсказва позицията на Русия, но двете страни са започнали да полагат усилия за възстановяване на доверието помежду им на военно, но и на дипломатическо ниво, съобщава NBC.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

 

Тагове: ; ; ; ;