Кореспондентът на Financial Times Филип Стивънс пише, че по време на конференцията, организирана от Aspen Italia и Chatham House, е чул как “един от най-умните московски външнополитически аналитици” е представител стратегията на Владимир Путин.

“Този учен обясни, че уж анексията на Крим, нахлуването в източна Украйна, намесата в Сирия или по-късно в Либия – във всички тези действия Путин има една обикновена цел.

Световният ред, установен след студената война, подари на САЩ безперцедентно превъзходство.

Вашингтон правеше и прави какво си иска на Балканите, в Афганистан, Ирак и Либия, при това само отмята възраженията на Москва.

Изразявайки несъгласието си със САЩ за поведението му в Близкия Изток и обявявайки претенциите си върху бившето съветско пространство в Европа, Путин вече на всяка крачка хвърля предизвикателство към този световен ред”, пише журналистът.

“Тази стратегия предполага разбъркване и в края на краищата разрушаване на световния ред, в който доминират САЩ, и изграждането на международна система, основана на превъзходството на великите държави и регионалните хегемонии.

Ако за Запад споразумението, постигнато на Виенския конгрес през 1815 г., с неговите сфери на влияние и взаимен баланс за великите държави, е само фрагмент от историята, то Кремъл счита това за модел за настоящите международни отношения”, се казва в статията.

“Нещото, което Путин никога не може да си представи, е това, че той ще намери толкова податлив съучастник в Белия дом.

Тръмп споделя светогледа на Кремъл.

Разбира се, той отвреме навреме ще се изказва лицемерно за световната отговорност на Америка, но, подобно на Путин, той е националист, а не глобалист.

Днес съюзниците на САЩ разбират, че не може да се залага на американския президент по време на криза”, твърди журналистът.

Стивънс признава, че в Хамбург, по време на срещата между Путин и Тръмп, нещо може да се случи не както трябва.

Путин може да се обедини със Си Дзипин, за да “притъпи заплахата на Тръмп по адрес на Северна Корея”. Той може да се реши, че, докато администрацията на САЩ се занимава със следователите, които проучват връзките на Тръмп с Москва, разиграването на ролята на приятел само малко ще помогне на Търмп.

“Нещото, в което никой не бива да се съмнява, е това, че Путин уверено следва постигането на грандиозната си цел.

САЩ се отстраниха от своите европейски партньори, почти всички съюзници нямат доверие на Тръмп.

Вашингтон в момента се отказва от международното лидерство, които той привикна да счита за свое право по рождение.

Ако Путин за вас е велика победа, то за всички останали това е друго – светът ще стане много по-опасен”, резюмира Стивънс.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;