Die Welt: Меркел обсъди с Реджеп Тайип Ердоган „спорните“ аспекти на турско-германските отношения
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган „спорните“ аспекти на отношенията между Берлин и Анкара в среща, проведена в навечерието на срещата на „групата на двайсетте“, която започва в петък, 7 юли, в северния ханзейски град Хамбург, съобщава националният ежедневник Die Welt.
Говорител на федералното правителство поясни, че дискусията между двамата лидери се е състояла в един от хотелите в Хамбург в късните часове на четвъртък.

По време на срещата са обсъдени темите от дневния ред на срещата на върха на големите индустриални и развиващи се страни. В допълнение, Меркел и Ердоган са разговаряли за «продължаващата подкрепа за споразумението за бежанците между ЕС и Турция, както и текущите спорни аспекти на турско-германските отношения», поясни правителственият говорител на Берлин.
Желанието за двустранната среща бе изразено от турска страна. Отношенията между федералното правителство и управляващите Анкара са обременени отчасти поради задържането на журналиста Дениз Юджел в затвор в Истанбул. Вече месеци наред Берлин призовава за освобождаването му.
Раздразнението на Ердоган пък е в резултат на решението федералното правителство в Берлин да откаже негова изява пред сънародниците му в Германия. Турският президент призова ФРГ да промени решението си и в интервю за „Ди Цайт“ предупреди, че в противен случай „Германия извършва самоубийство“, Фокус

Тагове: ; ; ; ;