Завърши блокадата на доминирания от опозицията венецуелски парламент от привърженици на социалистическото правителство. Общо седем депутати бяха ранени, предаде Франс прес.
Привърженици на правителството нахлуха със сила в Националното събрание — единствената контролирана от опозицията институция във Венецуела — навръх националния празник, Деня на независимостта, 5 юли. Те държаха депутати и журналисти блокирани в парламента в продължение на девет часа.
Законодателите бяха евакуирани от представители на силите за сигурност едва след няколко неуспешни опита, които демонстрантите провалиха, взривявайки звукови гранати. Видеооператор от Франс прес, който е бил блокиран в сградата, разказа, че напрежението е било високо и се е покачило с падането на нощта.
Полицаи и войници направиха кордон на изхода на парламента, за да разделят освободените хора от проправителствените демонстранти.
По-рано стотина привърженици на правителството нахлуха в Националното събрание и раниха седем депутати и десетина служители на институцията. Петима народни представители бяха приети в болница, трима от които с окървавена глава.
Президентът социалист Николас Мадуро осъди решително инцидента. Той отрече да е замесен в каквито и да било прояви на насилие и допълни, че е разпоредил разследване на насилието в парламента.
Блокадата на парламента бе осъдена строго от Съединените щати и от южноамериканската регионална организация Меркосур.
В комюнике Държавният департамент на САЩ определи инцидента като неприемлив. «Насилието, извършено при празнуване на независимостта на Венецуела, е атака срещу демократичните принципи, така скъпи на мъжете и жените, които са се борили за независимостта на Венецуела преди 206 години», подчерта американското външнополитическо ведомство.
Меркосур осъди категорично нападението, което определи като неприемливо в една демокрация. Регионалната организация обвини венецуелската изпълнителна власт, че е поробила законодателната/БТА