Кореспондентът на USA Today Ким Хелмгаард посочва, че в резултат на срещата на върха G20 в Хамбург ще се провери “напрежението в политическо отношение” между Путин и Меркел, авторът цитира поучителна история с 10-годишна давност.

“Тази история заставя сърцата на тези, които се струхават от кучета, да замръзнат.

Владимир Путин, известен със своята любов към животните, веднъж доведе лабрадора си Кони по врема на срещата си с канцлера Ангела Меркел, пише журналистът.

Меркел се страхува от кучета.

Това й е от детството”, продължава авторът.

Стефан Корнелиус, журналист и автор на биографията на на Ангела Меркел, нарича нея и Путин “възможно най-странната политическа двойка на съвременността”.

“Те са примерно на една и съща възраст (Меркел е на 62 години, Путин на 64). И двамата са родени в бившия Източен блок. И двамата са получили базовия си политически опит по времето на падането на Берлинската стена в Германия, 1989 г.

Но тя се е обърнала на Запад, а той – на Изток.

Путин е привърженик на старата система, той идеализира силата на съветската държава.

Той оплаква краха на СССР, докато Меркел открито приветства Запада и САЩ, както и всичко, което се отнася до либералната демокрация”

“За последните няколко години това задълбочи убедеността, че на Путин повече не може да се разчита”, добавя Корнелиус.

От своя страна, за Путин Меркел въплъщава “всичко неправилно в либералния световен ред”, отбелязва Майкъл Бренинг, политически аналитик от Friedrich-Ebert-Stiftung, Берлин.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;