Американския конгресмен Клей Хигинс бе подложен на унищожителна критика за селфи-видеото, което той заснел на територията на мемориалния комплекс, създаден на мястото на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау в полския Освиенцим.

Теговата постъпка бе осъдена в Туитър и от администрацията на мемориала.

“Всеки има право на личностно изразяване. Но в бившата газова камера следва да се пази скръбна тишина. Това не е сцена”, се казва в съобщието на музея.

Auschwitz Memorial 

✔@AuschwitzMuseum

Everyone has the right to personal reflections. However, inside a former gas chamber, there should be mournful silence. It’s not a stage. https://twitter.com/NewOrleansON/status/882209989913444352 …

Постъпката на конгресмена предизвика негативна реакция и сред ползвателите на социалните мрежи.

“Искам да добавя своите извинения. Унизително е който и да е от американците да е способен на нещо подобно. Много съжалявам”, пише ползвателят Джули Брен.

Susan Kohn @SusanK49

@AuschwitzMuseum I apologize for this American. He’s an embarrassment to us. Most of us know better than to behave like this on sacred ground.

 

Julie Brannagh @julieinduvall

@SusanK49 I would like to add my apology to Susan’s. It is humiliating that any American would do this. I am so sorry. @AuschwitzMuseum

В публикуваното от Хигинс 5-минутно видео той ходи из помещенията на музея и говори за зверствата, които са се случвали в камерите на концлагера. В един момент той дори влиза в една от газовите камери.

До момента конгресменът не е отговорил на критиката.

По-рано се съобщи, че е умрял бившият охранител на Освиенцим, виновен за смъртта на 170 хиляди човека.

Тагове: ; ; ; ; ;