Турция отхвърля предложенията за отказ от преговори за присъединяване към Европейския съюз в полза на сътрудничеството в други области. Това заяви министърът по европейските въпроси Омер Челик в навечерието на гласуването в Европейския парламент за суспендиране на кандидатурата на Анкара за членство в Общността, предава Reuters.
Говорейки по време на посещение в Анкара на комисаря по разширяването Йоханес Хан, Челик подчерта, че е погрешно депутатите от ЕС да призоват за преустановяване на преговорите за членство на Турция, добавяйки, че подобен подход не е от полза за нито една от двете страни.
„Отхвърляме всякакви предложения, според които трябва да има силно сътрудничество между Турция и ЕС в други области, вместо преговори за присъединяване», категоричен бе турският министър.
В сряда депутатите от ЕС призоваха за прекратяване на преговорите за членство на Турция с ЕС, заявявайки, че действията на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу неговите опоненти показват, че Анкара не отговаря на демократичните критерии на Общността, Фокус

Тагове: ;