По време на срещата в петък в Хамбург Доналд Трмъп с Владимир Путин трябва да държат в главите си разпознавателения знак, който да носят бойците от Сирийските демократични сили, главният съюзник на САЩ в Сирия, пише The Washington Post.

На него е изобразена картата на Сирия, пресечена от отчетливата синя линия на река Ефрат.

Ефрат очертава неофициалната линия на “деконфликтизация” между поддържания от Русия сирийски режим западно от реката и Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ на изток.

Последните няколко седмици двете страни водеха преговори за важно допълнение към тази линия – за създаването на дъга с дължина около 80 мили, която започва от завзетия при боевете град Табка при езерото Асад до населеното място Карама на Ефрат.

Американо-руското споразумение за тази буферна зона – това е многообещаващ знак. Това позволява САЩ и неговите съюзници да изчистят столицата на ИДИЛ Рака, докато в същото време Русия и сирийския режим завземат град Дейр ез-Зор. Тази линия позволява на бойците да консолидират силите си срещу ИДИЛ, а не да се насочват един срещу друг, пише авторът на статията Дейвид Игнатиус.

Тръмп и Путин трябва да обсъдят на срещата на G20, е ли неотдавнашното споразумение за разграничителната линия модел на по-широко американо-руско сътрудничество в Сирия.

По-широкото засилване на усилията да се победи ИДИЛ, да се стабилизира разкъсаната след боевете Сирия и в края на краищата да се обсъди политическото бъдеще.

Нима не е постижимо това?”, продължава аваторът.

Руско-американското сътрудничество в Сирия се сблъска с големи препятствия.

“То легитимира руския режим, който нахлу в Украйна и се намеси в американските и европейските избори, в добавка към неговата интервенция в Сирия. Дори само името на Путин се превърна в токсично име в наши дни – в Конгреса и в американските СМИ, а Тръмп бива заклеймяван дори при опита му да намери компромис”, отбелязва авторът.

“Срещу тези отрицателни моменти има само един положителен аргумент – сътрудничеството с Русия може да се окаже единственият способ да се намали насилието в Сирия и да се създаде основата на мирна, по-децентрализирана държава, която ще може да оздравее след своята трагична война”, продължава Игнатиус.

Казват, че държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джим Матис са за взаимодействие с Русия.

“Виждаме в това потенциал. В момента Русия сериозно работи с нас в тази посока”, каза високопоставен сътрудник от Държавния департамент.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;