Бившият специален помощник на президента Обама и екс-посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол публикува в The Washington Post статия, която сам нарича “паметна записка специално за президента Тръмп” в навечерието на срещата с президента Путин.

“Путин е много опитен събеседник, той разговаря ефективно”, пише Макфол.

На срещата той ще пристигне подготвен.

Путин иска всичко да се доведе до извода: “нашата среща е твърде успешна”.

“Ние имаме друга цел, обръща се авторът към Тръмп. – Вашата задача не е приятелска беседа (дипломацията не е конкурс за най-популярния човек), а ясно излагане целите на САЩ в сферите на националната сигурност и икономиката…

Не очаквайте от тази първа среща никакви пробиви.

Вашата цел е да демонстрирате пред Путин, че вие сте твърд преговарящ, твърдо стремящ се към отстояване на американските интереси, който НЕ е готов да отстъпва, за да заслужи похвалата на Путин”.

Макфол изброява няколко въпроса, които Тръмп трябва да засегне на преговорите с Путин.

  1. Руската намеса в нашите президентски избори през 2016 г.: вие трябва да изпратите на руския президент ясен сигнал, че точно знаете кой е направил това, пише Макфол.

  2. Украйна: вие трябва да повърдите, че искате да отмените санкциите, на само след като Русия прекрати подкрепата за сепаратистите и осъществи на практика…мирните споразумения или някакво ново и усъвършенствано съглашение”, продължава дипломатът.

  3. Търговията и инвестициите, според Макфол, Тръмп трябва да даде да се разбере, че иска да задълбочи икономическите връзки, но не решения, с които да се договорят “по въпроса за Украйна”.

  4. За Сирия — “помолете Путин да възложи на министъра на отбраната си да взаимодейства пряко с министъра на отбраната Матис относно разработката на всеобемъща стратегия за сътрудничество”, препоръчва Макфол.

  5. Северна Корея: вие трябва да предупредите Путин, че не търпите разполагането на МБР с ядрени бойни глави, затова сега ви е нужна неговата помощ в името на замразяването на ядрената и ракетната програма на Северна Корея”, се казва в статията.

  6. Забрана за осиновяване: обяснете на Путин, че отмяната на осиновяването на руски сирачета от американци би била най-големият сигнал за това, че той има сериозно намерение отново да си сътрудничи със САЩ”, отбелязва авторът.

  7. Близкият Изток: авторът счита, че Тръмп трябва да сподели с Путин “своята тревога от дестабилизиращите действия на Иран”.

Според Макфол Тръмп трябва да засегна темите НАТО, сферите на влияние, обвинения за намеса в изборите в Америка и правата на човека.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;