Русия е изпратила нота до Министерството на външните работи на България с настояването за разследването на случай на вандализъм срещу паметника на съветската армия в София.

Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

«Във връзка с инцидента нашето посолство в София изпрати нота до Министерството на външните работи на България с искане за задълбочено разследване на инцидента, привличане на виновните към отговорност и предприемането на необходимите действия за привеждане на мемориала в ред», посочва Захариева, като допълва:

«Ние очакваме официалните български власти да предприемат мерки за недопускане в бъдеще на вандализъм срещу паметници от общата история на Русия и България.»

«Формата на оскверняване показва незаконния характер на действията, ниския морал и културно равнище на хората, които са сторили всичко това», отбелязала още говорителката на руското външно ведомство.

«Ние смятаме, че вътрешнополитическите разногласия, които съществуват в страната членка на ЕС и НАТО, трябва да бъда предмет на обществен дебат, а не на хулигански актове.

Казвам това, защото на тези паметници имаше надписи, които свидетелстват за някои вътрешни политически борби, конкуренция в тази страна», допълва Мария Захарова.

Според ТАСС паметникът на съветската армия в центъра на София е бил осквернен от вандали.

В основата на монумента се появи червен надпис, обвиняващ Българската комунистическа партия (БКП) в тероризъм.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;