Благодаря, че продължавате на полска земя да отстоявате своята българска идентичност, дух и култура и да ги споделяте с братския полски народ. Вие сте живият мост между нашите два народа и лицето на България в Полша. С тези думи се обърна президентът Румен Радев към представители на българската общност в Република Полша по време на неговото първо посещение в страната в качеството му на държавен глава, съобщи прессекретариатът на президента.
На срещата на президента с българската общност в Полша присъстваха министри, представители на полската законодателна, местна и регионална власт, почетните консули на България в Полша.
«Връзките между България и Полша са в подем във всички сфери. И по отношение на двустранния стокообмен и инвестициите, и в сферата на икономическите проекти. Но най-важното, което свързва нашите два народа, са дълбоките исторически, духовни и културни връзки», заяви още Румен Радев на срещата, състояла се в българското посолство във Варшава.
Президентът запозна българите в Полша с целите на своето посещение и открои свързаността между двете държави в областите на инфраструктурата и икономиката като сфери, в които може да бъде постигнато още повече. «Съвместното изграждане на инфраструктура и подобряването на дигиталната свързаност ще направят връзката между двата наши народа още по-лесна, по-бърза и по-удобна. Те ще генерират много по-голяма сигурност и просперитет за региона и за нашите две държави», заяви президентът.
   

«Предстои през следващата година България и Полша да честват 100-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения.

Повод за гордост е, че България и Полша днес като съюзници в НАТО и партньори в Европейския съюз могат да служат за пример за отлични отношения между две модерни европейски държави», заяви посланикът на България в Полша Емил Ялнъзов. 

След като разговаря със сънародниците ни, държавният глава Румен Радев посети изложба, посветена на Апостола Васил Левски, в Българския културен институт във Варшава.
Българският президентът е на работно посещение в Полша за  участие в срещата на високо равнище на инициативата «Три морета», която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа, и в Глобалния форум, организиран от Атлантическия съвет.

Тагове: ; ; ; ;