От 2012 г. “Хизбулла”, ливанската шиитска организация, която е подкрепяна от Иран, воюва рамо до рамо със сирийския президент Асад срещу въстаническите и екстремистки групировки, пише Сулом Андерсън за Newsweek.Според изданието, благодарение на войната в Сирия “Хизбулла” е укрепнала и станала по-смела, “придобила умения и опит, а също впечатляващ арсенал от оръжия, благодарение на Иран, Асад и Русия”.

Но, според авторът, силата на “Хизбулла” може да бъде кратка, поради възобровяването на търканията с Изрел.

Бойците и официалните лица от “Хизбулла” казват, че неотдавна са прехвърлили своите войски от Сирия към южната граница на Ливан, опасявайки се, че техният враг се подготвя за нов конфликт.

“А САЩ няколко пъти за последните няколоко месаца нанасят удари по обекти на “Хизбулла” в Сирия, което е подтикнало лидера на групировката Хасан Насрал да предупреди, че ако Америка и занапред продължи да нахлува в територията, която се държи от Хизбулла, то организацията ще отмъсти”, се казва в статията.

Напрежeнието се възобновило, когато Хизбулла започнала за помага на шиитските опълчения във войната с ИДИЛ в Ирак.

Ако избухне война с Израел, а за последно такава имахе през 2006 г., то ливанската “Партия на Бога” ще действа на три форнта – така ще рискува да загуби всичко, което спечели, помагайки на Асад”, пише изданието.

Политологът Халал Хашан от Американския университет в Бейрут казва следното:

”Ако Израел започне широкомащабна война, то Хизбулла няма никакви шансове”.

За контраст вестникът цитира интервю от двама командири на Хизбулла:

”Единият е офицер с висок ранг, другият – неговият заместник”, пише изданието.

“Откакто пристигнахме в Сирия, станахме значително по-силни.  Какво представляваше Хизбулла по-рано? Бяхме защитници. А сега се научихме да извършваме настъпателни атаки”.

“Сега Хизбулла има въоръжение, за което никога не сме и мечтали. Когато Сирия живееше мирно, ние никога не бихме могли да получим подобно въоръжение, още повече на такива ниски цени”, казва другият офицер.

Според оценки, през 2016 г. Хизбулла е имала 20 хиляди бойци и 25 хиляди резервисти.

Хизбулла е най-издръжливият, най-изкусният във военно отношение субдържавен фактор, който когато и да е е познавал светът, и точка”, казва Билял Сааб от Атлантическия съвет във Вашингтон.

Според Израел, Хизбулла има 120 хиляди ракети, готови да се използват в случай на война.

Усъвършенствана е и системата от тунели на юг.

Хизбулла твърди, че някои от тунелите водят към израелска територия.

“Войната с Израел ще промени целия Близък Изток, казва командир. Ще воюваме всички. Жените и децата ще вземат ножове…Държахме нашите ракети Бокран 1 като секретно оръжие за използване срещу Израел, но после се наложи да го използваме в Сирия. Сега Изрел знае, че имаме такова оръжие.

Представете си – за 1 час можем да изстреляме 4 хиляди ракети.

Можем да влезем в израелска територия на всъдеходи, въоръжени с безпилотни самолети, на мотоциклети…

Те дори и не предполагат как можем да ги ударим по тяхната газова инфраструктура. Имаме ракети за ПВО. Израелските самолети излитат от летището и незабавно се взривяват”.

Някои експерти

твърдят, че дори Хизбулла сега да не е воювала в Сирия и Ирак, Израел все едно би имал значително превъзходство над организацията.

Той също бил увеличил своя арсеал, а също се е обзавел с най-новите противоракетни системи от типа “Железен купол”.

Официално лице от Хизбулла пророкува, че войната между организацията и Израел ще започне до края на лятото.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ;