Според тях, това ще доведе до затварянето на нефтените и газови проекти по целия свят, в които са задействани руски партньори.

Позицията на енергийните корпорации, такива като как Exxon Mobil, Chevron и други, може да усложни приемането на законопроекта от палатата на представителите на САЩ.

Енергийните корпорации са разтревожени от редица положения в законопроекта, в това число от такива, които забраняват да се извършва бизнес с граждани и компании от Русия, попаднали под санкциите.

Както пише американското издание, нефтените корпорации се опасяват, че след приемането на законопроекта те ще бъдат задължени да разкриват конфиденциална информация.

 Прессекреарят на Exxon Mobil Алан Джеферс заяви, корпорацията няма да заема позиция, но отбеляза, че тя е продоставила на членовете на конгреса информация, която обяснява как законопроектът може “да постави американските компании в неизгодно положение в сравнение с неамериканските”.

Лобирането, предприето от Exxon Mobil и други крупни нефтени корпорации, има да цел да запази потенциалите бизнес-отношения с Русия, дори ако отношенията на САЩ с Кремъл преминат на ново, по-ниско ниво.

Както отбелязва изданието, законопроектът може да попречи на всеки американски бизнес-проект, в който участват руски партньори.

Това е придизвикало безпокойството не само сред енергийните корпорации, но също и сред банковите и промишлени капитали.

General Electric внимателно следи този законопроект, защото той може да влоши положението в американските компании в сравнение с техните конкуренти в света.

“Ще има големи последствия за различни компании и отрасли в промишлеността”, заяви изпълнителният директор на Американския институт за нефта Джек Джерард. – Това може да нанесе вреда на интересите на САЩ и да даде преимущество на Русия”.

Петя Иванова за News Front

Източник: https://www.wsj.com/articles/oil-giants-lobby-against-bill-to-toughen-russia-sanctions-1499114749

Тагове: ; ; ; ;