Здание Госдепартамента США в Вашингтоне
 Хиляди сътрудници на държавния департамент на САЩ и Агенцията по международно развитие са разтревожени от липсата на подкрепа от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп и държавния секретар Рекс Тилърсън, пише вестник Wall Street Journal, позовавайки се на доклади, които изданието притежава.
Здание Госдепартамента США в Вашингтоне
Както съобщава изданието, докладът е трябвало да бъде разпространен сред сътрудниците в сряда.
Отбелязва се, че документът е бил съставен за държавния секретар, който се опитвал да реорганизира учреждението на фона на рязкото съкращаване на бюджета.
Голяма част, около 35 хиляди от запитаните
 сътрудници са недоволни от работата на ведомствата и се съмняват в методите на ръководството на Белия дом и държавния департамент.

«Хората си задават въпроса, разбират ли тези две групи ролята, която държавният департамент играе за лансиране интересите на САЩ в света», се казва в доклада.

В изследването се отбелязва също, че «хората не говорят оптимистично за бъдещето, а липсата на  ясно виждане за бъдещето дава почва за спекулации и слухове по повод това, което може да ги очаква занапред».

Девушки из дорожной полиции Пхеньяна на улице города
Както подчертава изданието, сътрудниците на държавния департамент се опасяват също от планираното съкращаване на бюджета и вероятните уволнения.
Освен това, работниците във ведомството се безпокоят от перспективата за «по-нататъшна интеграция на Агенцията за международно развитие на САЩ в държавния департамент или милитаризацията на външната политика» на страната.
Съобщава се, че за 110-страничния доклад държавният
департамент е заплатил на консалтинговата  фирма Insigniam около 1,1 мил долара.
В изследването са участвали 35 386 служители от двете ведомства, на които им е било предложено «в прав текст» да се обърнат към Рекс Тилърсън.
Някои от тях са били «много приветливи», в същото време други са били «груби и вулгарни».
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;