Американските вестници съветват президента много внимателно да подготви срещата с Путин, непременно да му даде “присъда” по повод намесата в изборите и да покаже решимостта на САЩ за Украйна и Сирия.

След няколко дена канцлерът Ангела Меркел ще председателства срещата на върха, доста сложна среща в кариерата й на канцлер. В петък в Хамбург ще стартира срещата на върха G20, пишат Клаудиа фон Залцен и Томас Заберт за Tagesspiegel.

“Твърде откровената готовност към компромиси със САЩ би била губитална за главата на федералното правителство в навечерието на изборите в Бунестага”, отбелязват авторите, но Меркел иска да избегне “окончателната изолация на Тръмп”, се казва в статията.

Най-очевидните разногласия имаше тя с Тръмп по климатичната политика.

Тръмп под лозунга “Америка преди всичко” не изпуска възможността да обвини другите страни в провеждането на търговска политика, нанасяща вреда на САЩ.

Тръмп в Хамбург може да направи заявка за конфронтация, опасяват се авторите.

Колкото по-интензивно той ще стъпва върху краката на федералния канцлер, толкова по-ясно ще става посланието му, адресирано към привържениците му вътре в страната:

«Тръмп ще отстоява вашите права”.

На фона на скандалите във връзка с руската афера и проблемите при реализирането на вътрeшнополитеската програма президентът вероятно твърдо ще отстоява американските интереси по въпросите на международната политика, се казва в статията.

Очаква се, че след края на срещата Тръмп ще провеoе първата си лична среща с руския президент.

Ще започне ли той да блъска с юмрук по масата пред Путин, не е ясно, пишат фон Залцен и Зайберт.

Ако Тръмп прескочи темата за руската намеса в разговора с Путин, той това само ще закрепи позициите на неговите критици и подозренията, че президентът води тъмни сделки с руснаците”, резюмира изданието.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;