След направено допитване сред населението на балканската страна, дори след вкарването на Черна Гора в НАТО, черногорци продължават да са срещу членството и срещу самото НАТО. Постановката с лоялни  политически фигури подскачащи от радост от встъпването в Северноатлантическия военен блок, не може да подмени обаче мнението на самият народ. Тези политици- конкретно в лицето на Мило Джуканович, са зачеркнати от народа като слаби, продажни, безродни, и са записали на съвестта си национално предателство.

 

 

 

Едно от наскоро направените проучвания на мнението на гражданите в Черна Гора, извършено от Центъра за демокрация и човешки права (CEDEM), такива центрове просто веднага започват да изследват мнението на хората, като на опитни мишки и остро се заговаря за демокрация.

Съгласно изследването, Центърът представя следните данни:

39, 8 % от населението са ПРОТИВ НАТО 

38,7 % са за НАТО

21, 5 % не могат да отговорят

 

Разбира се, предвид името на Центъра провел изследването, резултатите звучат разпознаваемо неправдоподобно за географските ширини на Балканите, където едва ли

21, 5 % не биха могли да отговорят на такъв въпрос.

Такива изследвания за смекчаване на мнението и настроението на хората, се правят тенденциозно.

Едва ли някой би повярвал наистина, че след встъпването на Черна Гора в НАТО без референдум, след едногодишни масови антинатовски и антиправителствени протести, изведнъж почти 40% са доволни ( обърнете внимание, че ПРОТИВ и ЗА НАТО са около

40 %  тоест, 50 % на 50%  с малки разлики: 39, 8 % «Против» и 38, 7 %» За». Напомняме, че Черна Гора стана член на НАТО официално на 5 юни, въпреки масовите протести на гражданите, на фона на абсолютен вътрешнополитически разкол и криза- опозицията бойкотира заседанието, протестирайки срещу резултатите на изборите. Демократично се водят и съдебни разбирателства срещу част от опозиционерите- едно от тях, срещу Небойша Медоевич доведе до нова акция на блока на Демократичен фронт

( опозицията)- представителите на опозицията смело и безотговорно решиха да спят в сградата на Парламента, докато не получат гаранции, че няма да бъде арестуван. 

И после излиза това мило изследване отразяващо настроението на хората.

 

 

 

 

Като цяло от работата на властта в Черна Гора задоволство са изразили едва 9,2 % от запитваните, а недоволните били 27, 4 %, пак според изследването почти половината, или 40 % смята, че страната се движи въобще по чужд и неправилен път, а само четвърт е съгласна с политическия курс.

Относно външната политика на страната, спрямо изследването се оказва, че 27,2 % смятат, че Черна Гора трябва да се стреми към сближаване с ЕС ( какво разбира например капризната Великобритания, която пък именно се старае да прекрати тази близост за винаги), но тук изведнъж, о чудо: 15, 4 % искат Черна Гора да се сближава със САЩ. Всеки пети или около 20, 5 % от населението смятат, че страната трябва да има тесни връзки с Русия.

И както и да си наместват цифрите и процентите подобни Центрове за изследване на демокрацията, сигурно подозират, че не звучат убедително. Или наистина смятат, че са изпипали всичко и от утре всички наистина ще започнат да мислят така?

Е, добре, ама: 15,4 % искат страната да се сближи със САЩ- чак пък…

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;